Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljöverket struntade i silikosfall

28 maj, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Arbetsmiljöverket i Skåne har under flera år struntat i att företag skickat in kvartsmätningar som överstigit gränsvärdet. Centrum för yrkes- och miljömedicin, YMK, i Lund slog larm sedan man upptäckt två silikosfall.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Arbetsmiljöverket inte reagerat tidigare, säger Maria Hedmer, yrkeshygieniker på YMK.

Det var när YMK gjorde en utredning av en patient med misstänkt silikos för några år sedan som det uppdagades att arbetare vid ett stenbrott i Skåne exponerades för höga halter kvartsdamm.

Senare visade det sig att gränsvärdet för kvarts hade överskridits under 15 års tid vid över 40 procent av mätningarna på stenbrottet. Företag som jobbar med kvartshaltigt damm är skyldiga att utföra mätningar och skicka in resultatet till Arbetsmiljöverket.

Tillsynsmyndigheten Arbetsmiljöverket agerade inte trots att höga kvartshalter rapporterades.

Är det vanligt att gränsvärdet överskrids inom stenindustrin?

– Förhållandevis vanligt. Att vi inte agerat beror på att vi haft andra prioriteringar. Vi har haft fokus på stress, ergonomi och belastningsskador. Det är en resursfråga, säger Mats Ryderheim, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverkets distrikt i Malmö.

Exakt hur vanligt det är att gränsvärdet för kvarts överskrids vet man inte hos Arbetsmiljöverket. Mätningarna som kommer in från företagen har inte sammanställts.

– Det är möjligt att vi gör det framöver, säger Mats Ryderheim.

Hur ser ni på ert ansvar?

– Ja, vi har vårt ansvar. Men vi har som sagt haft andra prioriteringar.

Sedan flera silikosfall i Skåne uppmärksammats de senaste åren har Arbetsmiljöverket besökt ett 30-tal företag i stenindustrin och ställt krav på åtgärder. Företag som inte skickat in lagstadgade mätningar har åtalsanmälts. Hittills har 7-8 företag anmälts till åklagare.

Är det ert dåliga samvete som gör att ni nu satsar på frågorna?

– Nej. Vi hade redan tidigare diskuterat att vi måste agera i de här branscherna. Vi stod i startgroparna för en inspektionsinsats.

Maria Hedmer på YMK har varit med och utrett flera misstänkta silikosfall. Hon tycker det är konstigt att inte Arbetsmiljöverket reagerat tidigare.

– Det var vi som slog larm. En tillsynsmyndighet borde ha agerat. Men självklart är det företagen själva som ska agera i första hand. Nu känns det som Arbetsmiljöverket försöker släta över det hela med fler inspektioner, säger hon.

Fakta silikos/stendammslunga

En allvarlig lungsjukdom som orsakas av damm från bland annat kvarts. Latenstiden är ofta lång, 10-30 år. Sjukdomen kan förvärras även sedan exponering upphört. Silikos är obotlig och i framskridet stadium leder den till nedsatt lungfunktion och ökad belastning på hjärt- och kärlsystemet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen