Industriarbetarnas tidning

”Arbetstiderna måste vara bättre reglerade”

28 maj, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

I dag började förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för de cirka 2 500 grafiker som arbetar inom tidningsbranschen.
Precis som vid förhandlingarna på Grafikernas andra avtalsområden kommer makten på arbetsplatserna att bli en viktig fråga.

Janne Nylén, klubbordförande för grafikerna på Västerbottens-Kuriren, talar om inflytandet över arbetstiden, som en av de viktigaste frågorna för honom och hans cirka arton medlemmar:

– Vi vill behålla vår 40-timmarvecka, men arbetsgivaren trycker på hårt för att få anpassa arbetstiden efter produktionen.

Arbetstider som fungerar för alla och som inte förändras hela tiden, är temat när Robert Leiding, klubbordförande för ett fyrtiotal grafiker på Eskilstuna-Kurirens Tryckeri, pratar om avtalsrörelsen.

Han får medhåll från Carina Lövkvist, kassör i den klubb som organiserar grafikerna på Sundvalls Tidning och tryckarna på MittMedia Print i Sundsvall:

– Arbetstiderna måste vara bättre reglerade. I dag kan det bli mycket övertid med kort varsel.

Även kravet på arbetstidsförkortning finns med på de lokala önskelistorna.

– Vi får bara mer och mer jobb, samtidigt som vi blir färre i tryckeriet, säger Allan Bodén, som är klubbordförande för ett trettiotal grafiker på Daily Print i Umeå.

Här trycks förutom Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad även Dagens Nyheters och Expressens norrlandsupplagor.

– Tempot är högt och när man som jag börjar bli över femtio tar det rejält på krafterna, säger Allan Bodén.

Högre lön är ett självklart krav bland dem som Dagens Arbete talar med, men eftersom de stora industriförbunden redan landat sina avtal på 10,2 procent (inklusive pension, fördelat på tre år) är nivån redan satt, resonerar de.

Grafikernas ursprungliga krav på ett ettårigt avtal tror såväl Janne Nylén som Olof Eliasson, klubbordförande på Helsingborgs Dagblad, är överspelat.

– Nu när de andra gått med på tre år har jag svårt att tro vi skulle kunna få något annat, säger Janne Nylén.

Däremot vill Olof Eliasson se ett bättre löneskydd för dem som går från skift till dagtid.

– Man ska inte behöva gå ner i inkomst från en månad till en annan, det måste finnas en övergångsperiod, säger han.

Andra viktiga frågor i årets avtalsförhandlingar blir fackets krav på ett förstärkt omställningsstöd (åtgärder som underlättar för uppsagda att få ett nytt jobb) och en regel för hur lönepotten ska fördelas lokalt när fack och företag inte kommer överens.

Grafikerna har också krävt att avtalen ska anpassas till den nya lag om visstidsanställningar som börjar gälla i juli i år.

Enligt den nya lagen ska den som varit visstidsanställd i mer än två år inom en period på fem år vara garanterad ett fast jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.