Industriarbetarnas tidning

Byggnads stoppar dammiga byggen

7 maj, 2007

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Byggnads skyddsombud kommer under den kommande veckan att kräva att dammnivåerna undersöks på ett 60-tal arbetsplatser runt om i Sverige.
– Om det behövs stoppar vi arbetsmoment och kräver dammätningar, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggettan.

Byggnads vill sätta fokus på den dammiga arbetsmiljön på byggarbetsplatser. Därför ska varje avdelning i förbundet besöka minst två arbetsplatser under veckan, total cirka 60 byggen.

– Vi har gjort en del egna mätningar och fått indikationer på att dammhalterna är kolossalt höga på många byggen, säger Kjell Johansson, ombudsman på Byggnads förbundskontor.

Enligt Byggnads har damm blivit ett av de största arbetsmiljöproblemen på senare år. En anledning är att maskinerna blivit kraftfullare och därför alstrar mer damm.

Till det kommer att det blivit vanligare med delade entreprenader. Fler företag inblandande gör att ansvaret för städning på byggena hamnar mellan stolarna.

– Vi vill att arbetsgivarna tar tag i problemen. Vi har sett att sjukskrivningar för dammrelaterade sjukdomar ökat, säger Tomas Kullberg.

Skyddsombuden kommer att ta reda på vilka åtgärder arbetsgivarna gjort för att hålla nere dammnivåerna. Har inga, eller för få åtgärder gjorts kommer Byggnads att stoppa arbetsmoment och kräva att dammätningar genomförs.

Bland annat kommer Byggnads att kontrollera om det finns luftrenare på byggena, om utsug är kopplade till maskiner och om personlig skyddsutrustning finns tillgänglig.

Kommer du att besöka något särskilt smutsigt bygge?

– Nej. Det räcker nog att gå till i princip vilket bygge som helst för att hitta mycket damm, säger Tomas Kullberg.

Hans kommentar stöds av experten och yrkeshygienikern Bengt Christensson som mätt dammnivåer på arbetsplatser sedan 1960-talet.

– Det är mycket vanligt, och då uttrycker jag mig försiktigt, att gränsvärdena på den här typen av arbetsplatser överskrids. Det är vanligare att resultatet vid mätningar blir dubbelt så höga som gränsvärdet än att de hamnar under, säger han.

Byggarbetsplatser är bland de dammigaste arbetsmiljöer som finns. Men också gruv- och stenindustri, stålverk, gjuterier, porslinsfabriker och byggnadsämnesindustrier har höga dammhalter.

Det finns studier som visar på samband mellan ökad dödlighet i hjärtinfarkt och stroke för byggnadsarbetare som utsätts för dammpartiklar i arbetsmiljön.

IF Metall som organiserar medlemmar på många industrier har inga planer på att göra en liknande kraftsamling som Byggnads. Däremot deltar förbundet i ett dammprojekt tillsammans med gjuteriföreningen och yrkesmedicinska kliniken i Örebro. Något resultat har inte presenterats ännu.

– Men vi har sett att det finns gjuterier som har svårt att hålla sig under gränsvärdena, säger Ulf Sjödin, enhetsansvarig på IF Metalls förbundskontor.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen