Industriarbetarnas tidning

EU-avtal ska förhindra silikos

11 maj, 2007

Fack och arbetsgivare på EU-nivå har slutit ett europeiskt arbetsmiljöavtal om hur man ska arbeta med kvarts.
– Partiklar av kvarts kan ge silikos. Och ett av skälen till avtalet är att man funnit att risken för lungcancer ökar för den som får silikos, säger Lars-Erik Folkesson.

Han är arbetsmiljöombudsman på IF Metall och har varit med om att förhandla fram avtalet, som är ovanligt på flera sätt.

– Dels är det ovanligt att arbetsgivarna vill ha ett europeiskt avtal, dels är det ovanligt detaljerat, konstaterar Folkesson.

Han påpekar att arbetsgivarna föreslog ett europeiskt avtal för att undvika ett nytt EU-direktiv om kvarts och silikos. Något måste nämligen göras, av flera skäl:

En ny vetenskaplig rapport om silikos hade nämligen presenterats av SCOEL (EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för yrkeshygieniska gränsvärden). Där konstaterades att risken för lungcancer ökar för den som fått silikos.

– En slutsats blir då, enligt SCOEL, att man borde överväga en sänkning av gränsvärdet för kvarts, säger Lars-Erik Folkesson.

– Dessutom har EU fått tio nya medlemsländer och arbetsgivarna ville att man i dessa länder inte skulle kunna arbeta med lägre arbetsmiljökrav, att reglerna ska vara lika för alla. Från fackligt håll hade vi lika gärna sett ett EU-direktiv, men vi gick med på att pröva denna lösning istället.

Avtalet berör 2 miljoner anställda som jobbar i, bland annat, gjuterier, stenbrott, gruvor och kemisk industri. Det håller nu på att implementeras, vilket innebär att i Sverige och alla övriga EU-länder skrivs särskilda avtal på alla avtalsområden där man arbetar med kvarts.

– Det arbetet har för oss kommit längst på gruvsidan.

Vad blir det för skillnad när avtalet träder i kraft, jämfört med nu?

– I Sverige blir den största skillnaden rapporteringen, som blir mer omfattande än i dag. Luftmätningar ska rapporteras även nu, men sedan ska också sådant som läkarundersökningar och utbildning av personal rapporteras.

Dessa rapporter ska sedan vartannat år sammanställas till en EU-rapport om arbetet med kvarts. Första rapporten ska komma 2008. Den kommer att offentliggöras, men där kommer inte att framgå hur det ser ut på enskilda arbetsplatser.

– Däremot kommer respektive fack att få den kunskapen, så upptäcker vi att man har för höga värden eller på annat sätt inte sköter sig så vi kommer ju att kunna ta kontakt med det lokala facket, om dom inte redan känner till detta, säger Lars-Erik Folkesson.

Till avtalet är också knutet en handbok med noggrann beskrivning av hur man ska arbeta, kallad God praxis. Den innehåller detaljerade beskrivningar av arbetsmiljöarbetet bransch för bransch.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.