Industriarbetarnas tidning

Facken säger ja till SSAB-köp

4 maj, 2007

Skrivet av

SSAB-facken säger ja till att köpa nordamerikanska konkurrenten Ipsco. Bättre att köpa upp bra företag än att dela ut ännu mer till aktieägarna, säger facket.

– Vi har varit med i processen hela tiden, säger Owe Jansson, ordförande för järnbruksklubben vid SSAB Grovplåt i Oxelösund och ledamot av bolagsstyrelsen.

Spekulationerna runt vad som ska hända med SSAB har varit stora under senare tid. Företaget har tjänat stora pengar och räknas i dag som världens lönsammaste stålföretag.

Ett företag med stor kassa riskerar att bli uppköpt. Nyligen köptes europeiska ståljättarna Arcelor och Corus upp av indiska konkurrenter. Owe Jansson:– Frågan har varit vad vi ska göra med vår stora kassa. Vi vill inte bli uppköpta. Då är det skönt att vi kan gå ut och köpa istället.

Owe Jansson tycker att SSAB gör rätt i att lägga ett bud på Ipsco, ett kanadensiskt företag med verksamhet främst i USA.

– Pengarna används på rätt sätt. Nu satsar vi framåt, vilket är betydligt bättre än att ge ännu mer till aktieägarna.

Det är inga gamla, rostiga stålverk som SSAB lägger bud på. I Montpellier, Ohio finns ett nytt verk byggt 1997 och i Moblie, Alabama finns ett ännu nyare, färdigställt för bara sex år sedan.

Ipsco har sammanlagt fyra stålverk, samtliga skrotbaserade elektrostålverk och därför inget hotfullt alternativ till SSAB:s malmbaserade metallurgi.

Facken har fått skriftliga löften att köpet inte ska påverka den svenska verksamheten negativt.

– Det har vi protokoll på, säger Owe Jansson.

– I den mån affären påverkar oss blir det bara positivt. Man kan tänka sig att vi får leverera ämnen dit eller valsa plåt som härdas i deras härdugnar.

Finns det fack att samarbeta med i Ipsco?

– I Kanada ja, men i den amerikanska delen verkar det vara sämre ställt med det fackliga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.