Industriarbetarnas tidning

Fortsatt väntan för Parkinsonsjuka

22 maj, 2007

De tre pappersarbetarna från Wargöns bruk får fortsätta vänta. Kammarrättens dom att de fått Parkinsons av att utsättas för mögelgiftet difenyl överklagas – kanske.

– Man får inte vara glad länge – det varade inte ens en vecka, säger Bo Hansson, en av de drabbade.

I onsdags i förra veckan gav Kammarrätten i Göteborg honom, Conny Kristoffersson och Roger Ohlsson rätt: Deras sjukdom var en arbetsskada, orsakad av att de på Wargöns bruk i flera år utsatts för difenyl.

Men beslutet kan överklagas fram till den 16 juli. Och det kan mycket väl ske:

– Jag har inte bestämt mig och det beslutet kommer att ta tid, säger Helena Almström, Försäkringskassans allmänna ombud.

– Det är principen som är intressant: Kan man få Parkinsons av difenyl? Min uppgift är att se till att få praxis på områden där det inte finns praxis, och det gäller ju i hög grad denna fråga. För min del handlar det alltså inte om dessa tre som fått Parkinsons.

– Dessutom är det ju så att även om jag begär prövningstillstånd så är det inte säkert att regeringsrätten beviljar det.

För Bo Hansson är det eventuella överklagandet ett tungt besked.

– Hon har förstört den här sommaren också. Att säga att det inte handlar om oss tre – det gör det ju! Vi måste fortsätta att vänta.

Bo Hansson började känna av sjukdomen 1990. Han fick gå ned på deltid och slutade arbeta helt 2002, fyra år innan pensionen.

– Det handlar om en del pengar som man förlorat men också om att få rättvisa. Fast smärtan går ju inte bort även om vi får rätt till slut.

Om Kammarrättens beslut överklagas tar det tid innan regeringsrätten beslutar om prövningstillstånd. Beviljas prövningstillstånd kommer frågan knappast att hinnas avgöras i år.

Kammarrättens dom innebar möjlighet till livränta för de tre Parkinsonssjuka om ”övriga förutsättningar” finns – med det avses bland annat att Försäkringskassan skall undersöka om sjukdomen orsakat inkomstförlust.

Om ett överklagande innehåller krav på så kallad inhibition avbryts den processen och inga pengar betalas ut, i väntan på slutlig dom. Men så kommer det inte att bli, lovar Helena Almström.

– Om jag skulle överklaga kommer jag inte begära inhibition. Här finns ju ändå olika uppfattningar i sakfrågan, och det är principen jag vill ha prövad.

Detta innebär att om beslutet överklagas och de Parkinsonsjuka förlorar får de behålla den livränta de hunnit få.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.