Industriarbetarnas tidning

Grafikerna utökar strejkvarslet

28 maj, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Grafikerna tar ut ytterligare sju företag i strejk. Den direkta anledningen är att facket anser att en representant för arbetsgivarna uppmanat till strejkbryteri.

I fredags berättade Dagens Arbete att Bokbinderibolagets ägare och styrelseordförande Ulrik Wehtje uppmanat de grafiker som inte är med i facket att jobba även om det blir strejk på företaget.

– En klar uppmaning till strejkbryteri, säger Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind.

Facket såg extra allvarligt på uppmaningen eftersom Ulrik Wehtje sitter med i arbetsgivarorganisationen Grafiska Företagens Förbunds styrelse och förhandlingsdelegation samt Svenskt Näringslivs styrelse.

Nu kommer reaktionen:

Förutom de fyra företag som tidigare varslats om strejk, varslar nu Grafiska fackförbundet ytterligare sju företag. Det gäller Amcor Flexibles i Lund, Strokirk Landström i Lidköping, Intellecta Tryckindustri i Solna, Sörmlands Grafiska Quebecor i Katrineholm, Å & R Carton Norrköpings AB i Norrköping. Tetra Pak i Sunne och Kungsbacka Graphic i Kungsbacka.

– Det är häpnadsväckande och fullständigt oacceptabelt att ledande företrädare för motparten uppmanar till strejkbryteri. Svaret på en sådan uppmaning är att utöka varslet på det sätt vi nu gör, säger Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind i ett pressmeddelande.

De fyra företag som varslades i förra vecka tas ut i strejk den 1 juni. De övriga sex är nu varslade till den 11 juni.

Dessutom ligger ett varsel om total blockad mot övertidsuttag och nyanställningar från och med den 1 juni. Det gäller förutom övertid och nyanställningar även mertidsarbete samt jour- och beredskapsarbete och omfattar alla företag som är anslutna till Grafiska Företagens Förbund (GFF) inom civil- och förpackningsområdet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.