Industriarbetarnas tidning

Grafikerna varslar om strejk

22 maj, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Grafikerna varslar om strejk från och med 1 juni. Från samma datum råder också en total blockad mot övertid och nyanställningar.

Blockaden omfattar 11 000 anställda på civiltryckerier, bokbinderier och förpackningsföretag. Strejker sker vid fyra företag med sammanlagt cirka 240 medlemmar.

– Vi har inte varit i konflikt på 27 år, men vi möter ett kompakt motstånd från arbetsgivarna och då är vi tvungna att trycka till mot dem på det här sättet, säger Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind och tillägger att han inte utesluter en upptrappning av konflikten.

Jan Österlind hävdar att bristen på resultat vid förhandlingsbordet hänger ihop med den nya regeringen:

– Uppenbarligen beror arbetsgivarnas kompakta motstånd på att de känner att de har högerregeringen i ryggen. Det gör att de försöker flytta fram positionerna.

Efter sex dagars förhandlingar hade Grafikerna ännu inte fått något lönebud från arbetsgivarna när förhandlingarna strandade förra tisdagen.

Förbundet anser inte heller att man fått något gehör när det gäller kraven på ytterligare arbetstidsförkortning, förstärkt omställningsstöd (rätten att få tjänstledigt för att pröva ett nytt jobb) och kravet på en regel som säger att lönepotten ska fördelas jämnt bland de anställda när fack och företag inte kommer överens.

En annan fråga som Grafikerna är beredda att ta strid för är kravet på en anpassning av avtalet till de nya lagreglerna om visstidsanställningar som börjar gälla i juli. Förbundet kräver att avtalet inte ska vara sämre än lagen. Det ska garantera fast jobb till den som varit visstidsanställd i mer än två år inom en femårsperiod.

Om det blir strejk börjar den klockan 12.00 fredagen den 1 juni på SCA Packaging i Mariestad, CERBO i Göteborg, Bokbinderibolaget i Malmö och Scand Book i Falun.

Den allmänna blockaden gäller förutom övertid och nyanställningar även mertidsarbete samt jour- och beredskapsarbete och omfattar alla företag som är anslutna till Grafiska Företagens Förbund (GFF) inom civil- och förpackningsområdet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.