Industriarbetarnas tidning

Gruvförhandlingar igång

10 maj, 2007

Skrivet av

I dag återupptas de lokala löneförhandlingarna vid LKAB:s gruvor.

Gruvtolvans ordförande i Kiruna, Harry Rantakyrö, är förtegen inför de återupptagna förhandlingarna.

Tidigare har det sagts att förhandlingarna skulle äga rum i Malmberget klockan 16.00 i eftermiddag. Men tid och plats är ännu oklar.

– Vi vet inte hur det blir i det här läget. Men vi ska träffas, det är klart.

Produktionen vid LKAB:s gruvor är nu i full gång, vilket gläder Harry Rantakyrö.

– Folk vill jobba. Att förhandlingarna återupptas var ett glädjebesked.Driften återupptogs i går eftermiddag sedan LKAB meddelat att de lokala förhandlingarna ska återupptas.

Den officiella anledningen till att LKAB valde att gå tillbaka till förhandlingsbordet var att man upptäckt att den ensidiga utläggningen av potten stred mot tidigare lokala överenskommelser.

I samband med att LKAB lämnade den lokala förhandlingen fördelade företaget pottpengarna efter eget tycke. Fördelningen innebar att två nya lönegrupper infördes. Detta stred mot det lokala avtalet.

Detta påpekade IF Metalls förste vice ordförande Leif Ohlsson vid gårdagens kansliöverläggning mellan Gruvornas arbetsgivareförbund och IF Metall.

– Det innebär ett formellt fel enligt Gruvornas arbetsgivareförbund. Det är orsaken till att vi återupptar förhandlingarna. LKAB har alltid varit mån om att följa spelreglerna på arbetsmarknaden, säger LKAB:s personaldirektör Mats Pettersson i dagens Norrländska Socialdemokraten.

Enligt Mats Pettersson förlorade företaget 35 miljoner kronor per dag under de två dygn gruvdriften stod still.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.