Industriarbetarnas tidning

KMT flyttar produktion till Asien

28 maj, 2007

Skrivet av MARIE EDLUND

Verkstadsföretaget KMT varslar 80 anställda i Lidköping och Stockholm. Orderingången och lönsamheten är för låg. Nu flyttas delar av produktionen till Kina och Indien.

– Konkurrensen från Kina är tuff. Det är inte roligt, vi vill ju helst ha jobben kvar här hos oss, säger Per-Ola Gustavsson, IF Metalls klubbordförande på KMT Lidköping.

Totalt är det 80 personer som varslas. I Lidköping försvinner 46 anställda. I Bromma i Stockholm ska 34 personer bort. Det är tillverkningen av maskiner och detaljer för precisionsslipning som berörs. Här jobbar totalt 380 personer i dag.

I ett pressmeddelande säger KMT att orderingången sjönk med 25 procent förra året. Nu flyttas delar av produktionen till företagets egna fabriker i Indien och Kina.

– Det är ett sätt att möta konkurrensen från Asien. Men våra kunder finns till stor del där också, säger KMT:s vd Lars Bergström.

Det är tillverkningen av enklare komponenter som flyttas till Indien och Kina. De mest avancerade maskinerna ska tillverkas i Sverige även i fortsättningen, säger Lars Bergström.

I fredags fick de anställda i Bromma också veta att deras produktion ska flyttas till Lidköping.

– Det kom som en överraskning. Folk är förbannade och ifrågasätter flytten, säger IF Metalls kontaktombud Nils-Olof Ohlström.

Företaget planerar att tillverka alla maskiner i Lidköping. I Bromma ska de enbart testas och slutmonteras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.