Industriarbetarnas tidning

LKAB-konflikt gäller hela industrin

9 maj, 2007

Skrivet av

DA-ANALYS: Kunderna vill ha sin malm. Det stressar LKAB som samtidigt vet att företaget är första försvarslinjen för resten av arbetsgivar-Sverige. LKAB får inte ge efter. Kraftiga lokala lönelyft i Malmfälten kommer sprida sig, men inte bara till andra gruvor.

I Luleå, där SSAB:s masugnar snart kokar torra i brist på malm från Kiruna, väntar både fack och arbetsgivare spänt på utgången vid LKAB.

LKAB och SSAB är sammanflätade, inte bara industriellt. I fjol försökte Luleå-facket kopiera Kiruna-facket. Det kommer man att göra i år också.

Höga lönelyft i Kiruna pumpar upp krav och förväntningar inte bara i Luleå. I stål-Sverige är avståndet kort mellan Luleå och Borlänge och resten av Bergslagen.

Så ser arbetsgivarnas skräckbild ut. Därför måste LKAB hålla emot, trots att företaget egentligen kanske skulle ha råd att betala ut kraftiga lönelyft.

Men den här konflikten gäller inte bara LKAB. Den gäller hela industrin.

I stålindustrin, som precis som gruvorna lever gott på draget kring kinesisk ekonomi, finns mycket pengar.

Sandvik delar ut över 7 miljarder i år och SSAB är så penningstinnt att man är i färd med att köpa upp ett toppmodernt amerikanskt stålföretag för 55 miljarder. Ungefär lika mycket som Ford en gång köpte Volvo Personvagnar för.

Det finns, med andra ord, pengar i stålindustrin.

Men spridningseffekten stannar inte där. Inom verkstadsindustrin, som sorterar under arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som satt normen för årets 3-procentiga avtalshöjningar, finns en rad företag som arbetar mot just stålet och gruvorna. Även där är vinsterna höga.

Därför backas LKAB:s förhandlare upp av en stor del av arbetsgivar-Sverige och inte minst normsättarna Teknikföretagen.

Årets konflikt är samma visa som så många gånger förr. I företag med höga vinster skapas förväntningar om höga lönelyft. Det är inget konstigt med det. Det är en del av marknadsekonomin. Men det är en del av verkligheten som skapar huvudvärk för arbetsgivarna – och för facket.

När arbetsgivare sluter ett riksavtal med en fackförening görs det utifrån en analys. Vad är en långsiktigt stabil löneökningstakt för hela landet? Hur mycket kan lönerna öka utan att det för med sig arbetslöshet, utslagning av företag och annat elände?

Så långt ett nationellt perspektiv.

Problemet uppstår när det nationella krockar med det regionala. När vissa regioner och branscher kokar av hög lönsamhet måste arbetsgivare och fackförbund på nationell nivå hitta metoder att krångla sig ur besvärliga lägen.

Där är Gruvorna arbetsgivareförbund, uppbackade av resten av arbetsgivar-Sverige, och IF Metall i dag. Onsdagens överläggningar gav ingen öppning. Läget är fastlåst: de strejkande fortsätter strejka tills förhandlingarna återupptas, företaget säger att de aldrig förhandlar under strejk. Konflikten och fastlåsningen är klassisk.

Parterna har, med andra ord, ännu inte hittat metoden att krångla sig ur LKAB-konflikten.

Möjligtvis kan detta bero på oskickliga förhandlare på LKAB. Företaget kunde ha valt linjen att snabbt överstöka de lokala förhandlingarna, om inte annat för att undvika fjolårets kraftmätning inför öppen ridå.

LKAB valde en annan linje och snart riskerar masugnarna vid SSAB i Luleå att slockna.

I stället för att snabbt och smidigt göra upp lokalt är allt fokus nu riktat mot Malmfälten. Alla strålkastare riktas mot Kiruna och gruvtolvans Harry Rantakyrö är i dagarna en av landets mest citerade personer.

Hanteringen ter sig obegriplig. Hur osannolikt det än låter tycks LKAB ha trott att de kunde köra den hårda linjen mot gruvfacket.

Företaget trodde att 148 kronor generellt, några hundralappar i ett lönesystem och avbrutna lokala förhandlingar skulle få gruvarbetarnas glöd att falna. I stället kan LKAB ha tänt en gnista för resten av industrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.