Industriarbetarnas tidning

LO tar fighten med Sverigedemokraterna

30 maj, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

Över 4 procent av LO:s medlemmar röstade på Sverigedemokraterna i valet förra året. Det gör att LO-ledningen nu skärper tonen och kraftsamlar för att visa vad Sverigedemokraterna verkligen står för.

– Vi måste få igång den politiska debatten ute på arbetsplatserna och bli bättre på att förklara vår politik kring integration och alla människors lika värde, säger LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist.

Av LO:s valanalys, som presenterades på onsdagen, framgår att knappt 59 procent av LO-medlemmarna röstade på socialdemokraterna i valet 2006. Motsvarande siffra 2002 var drygt 62 procent.

Men den socialdemokratiska nedgången bland LO-medlemmarna är mindre än riksgenomsnittet. Det var i stället främst bland tjänstemännen, som socialdemokraterna förlorade röster, vilket ledde till valförlusten, enligt LO-analysen.

– Socialdemokraterna framstod inte som tillräckligt tydliga när det gäller sysselsättningen och utslagningen från arbetslivet. Det bidrog starkt till valförlusten, menar Ulla Lindqvist.

Moderaterna gjorde i valet 2006 en stark framryckning bland LO-medlemmarna. Över 10 procent röstade på moderaterna, vilket är mer än en fördubbling jämfört med valet före.

Men den moderata uppgången handlar mest om rörelser inom det borgerliga blocket. Socialdemokraternas förluster tycks mest ha gått till Sverigedemokraterna, som fick 4,1 procent av LO-medlemmarnas röster.

– Detta är allvarligt. Vi måste nu ta fighten med Sverigedemokraterna på ett mycket tydligare sätt, säger Ulla Lindqvist.

LO tror dock inte att medlemmarna blivit mer främlingsfientliga, utan rösterna på Sverigedemokraterna är mera ett uttryck för allmän oro, otrygghet och missnöje med politikerna.

– Vi måste ta reda vad den här oron och missnöjet beror på och bli bättre på att visa vilken politik Sverigedemokraterna står för, säger Ulla Lindqvist.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.