Industriarbetarnas tidning

LO:s ordförande lovar höjd a-kassa

1 maj, 2007

A-kassan ska återställas. De allra flesta ska få 80 procents ersättning, under hela arbetslösheten. Det sa LO:s ordförande Wanja-Lundby Wedin i sitt förstamajtal i dag i Sundbyberg, utanför Stockholm.

LO-ordföranden gick till och med så långt att hon talade om en höjning av taket, den maximala dagersättningen, till 900 kronor, och ”helst mer”.

Budskapet beskrevs redan i går, måndag, i en gemensam debattartikel i DN av Wanja Lundby-Wedin och socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Det är första gången som den socialdemokratiska ledningen går ut och lovar att höja a-kasseersättningen till tidigare nivå, när de återfår den politiska makten. I debattartikeln nämndes dock inget om ett höjt tak.

Wanja Lundby-Wedin backade upp Hotell- och Restaurangfacket som varslat om konflikt och sa: ”Nog borde vi alla kunna sluta upp bakom principen att lågavlönade kvinnor, ungdomar och utlandsfödda måste få bättre löner och villkor inom ramen för vad LO kommit överens om.”

Regeringens och Svenskt Näringsliv fick sig en känga för att de redan, under pågående avtalsrörelse, varnar för ett för högt utfall. Och hon kritiserade arbetsgivarorganisationen för talet om att facken systematiskt missbrukar sin konflikträtt. ”Det sägs i det land som har lägst antal konfliktdagar i hela Europa!”, sa Wanja Lundby-Wedin.

Globaliseringen och det gränsöverskridande fackliga arbetet var ett annat centralt ämne i LO-ordförandens tal. Kopplingen var tydlig till den avlidne före detta partisekreteraren Sten Andersson. Det är också hans ansikte som pryder årets förstamajmärken.

Wanja Lundby-Wedin beskrev Sten Andersson som mannen med ”bössan i handen” som samlar in pengar till människor i nöd i olika delar av världen. Hon nämnde kriget i Irak, folkmordet i Darfur och diktaturen i Burma.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.