Industriarbetarnas tidning

Mjölkleveranserna i fara

31 maj, 2007

Skrivet av MARIE EDHOLM JONAS HÅLLÉN

Flera företag kan drabbas hårt av Grafikernas strejk och blockad. Blir konflikten lång är leveransen av mjölkförpackningar till landets mejerier i fara.Tetra Pak är i princip ensam leverantör av mjölkförpackningar till mejerierna i Sverige. Blockaden mot övertids- och beredskapsarbete innebär att elektrikerna som inte kan kallas in på helgerna.

En normal helg kallas de in mellan tre och sex gånger, berättar Ronny Larsson, klubbordförande i Sunne.

– Blir det ett produktionsstopp så är det fruktansvärt svårt att jobba i kapp. Vi har ordrar upp över öronen och kör sju dagar i veckan.

Även Tetra Pak i Skoghall påverkas av blockaden och tas dessutom ut i strejk den 11 juni om konflikten inte är löst till dess. Anläggningen i Skoghall förser Sunnefabriken med laminerad kartong och en strejk får stora effekter.

– Vi är 30 grafiker här. Om vi stannar produktionen så står 200 grafiker i Sunne inom ett dygn utan något att göra, säger klubbordförande Mattias Lund.

Varken Arla eller Tetra Pak vill kommentera eventuella följder av konflikten.

– Vi vill inte spekulera i konsekvenserna. Vi hoppas och tror att man löser detta och att hela konflikten kommer avstanna, säger Eva Milton, informationsansvarig på Tetra Pak.

Bokbinderibolaget i Malmö tas ut i strejk vid lunchtid på fredagen.

Konflikten kommer just som företaget är i färd med att installera en ny inplastningslinje, en investering på totalt cirka sju miljoner kronor.

– En strejk skulle slå oerhört hårt mot oss. Vi talar om förluster på en miljon kronor i veckan, säger ägaren Ulrik Wehtje.

Sörmlands Grafiska Quebecor i Katrineholm omfattas i ett första skede av blockaden. En vecka senare är företaget varslat om strejk.

Hans Engström, vd, är mycket orolig över effekterna av konflikten. Företaget är ett av Sveriges största tryckerier, med stora kunder som Bonniers Tidskrifter, Aftonbladet och Expressen.

– Vi har våra tio största konkurrenter utanför Sverige, säger Hans Engström. Om vi står i två dagar riskerar vi att tappa vårt försprång.

– Vi har redan haft kunder som ringt och frågat hur de ska göra för att flytta pappret till Polen, där vi har en av våra främsta konkurrenter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.