Industriarbetarnas tidning

Parkinsonssjuka fick rätt

21 maj, 2007

De tre Parkinsonsjuk pappersarbetarna vid Wargöns bruk fick rätt. Kammarrätten i Göteborg anser att deras sjukdom är en arbetsskada.

Om inte Försäkringskassan överklagar beslutet till Högsta Domstolen kan därmed en fem år lång strid vara över.
Det var i mars 2002 som larmet gick. Fem arbetare på Wargöns bruk hade fått Parkinsons sjukdom, alla hade de arbetat med mögelgiftet difenyl. Efter hand upptäcktes fler sådana fall på Wargön och andra bruk.

Tre av de Parkinsonssjuka drev sina fall som arbetsskada och i november 2003 fick de rätt av socialförsäkringsnämnden i Vänersborg. Försäkringskassan överklagade dock beslutet till länsrätten i Vänersborg. Den konstaterade i maj 2005 att det inte fanns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att det var just difenyl som orsakat Parkinsons.

Men detta beslut har alltså kammarrätten i Göteborg nu ändrat, efter en omfattande bevisföring från LO-TCO Rättsskydd, som företrätt de tre Parkinsonsjuka.

”I målet förekommer utlåtanden från ett relativt stort antal läkare samt en professor i statistik. Flertalet av dessa uttalar sig för ett orsakssamband mellan exponering för difenyl och Parkinsons sjukdom” skriver kammarrätten i sin dom.

– Äntligen, det var ett väldigt positivt beslut, säger Per Gustafsson, avdelningsordförande på Pappers avdelning vid Wargöns bruk.

Han har följt processen från början och gläds med sina arbetskamrater. Men han påpekar också en viktig förutsättning för att sambandet mellan difenyl och de Parkinsonssjuka på Wargöns bruk upptäcktes:

– Här ser man verkligen betydelsen av att vi haft kvar en riktig företagshälsovård på bruket. Det var ju där sambandet upptäcktes. Företagsläkare tyckte det var märkligt att så många pappersarbetare fick Parkinsons. Hade dessa gått var för sig till olika vårdcentraler hade man knappast sett sambandet.

Nu diskuteras ju företagshälsovården igen, är Wargön ett bra exempel i det sammanhanget tycker du?

– Ja, och jag skulle hjärtinnerligen välkomna en rejäl satsning på företagshälsovården i samhället. För vi har ju haft en otroligt nytta av bra företagshälsovård, med en viss mängd enkel sjukvård. Det är uppenbart.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen