Industriarbetarnas tidning

Riskbedömning krav efter dödsolycka

3 maj, 2007

Arbetsmiljöverket ställer flera krav på företaget Nordkalk på Gotland, där en dödsolycka inträffade i mars.

– Trots att man är skyldig att göra skriftliga riskbedömningar har företaget inte gjort det, säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström.

Han utreder olyckan, som inträffade den 23 mars. En 50-tons truck skulle tippa kalk, kalkslam och andra biprodukter utför en brant, ned i en gammal kalktäkt. Marken gav vika, trucken rasade ned cirka 20 meter och hamnade upp och ner. Förarhytten trycktes ned i leran och den 64-årige truckföraren omkom.

– Utredningen av olyckan är inte klar än. Men vi vet redan så mycket att vi nu kräver vissa åtgärder, säger Lars Nordström.

Det gäller tippningen ned i den gamla kalktäkten som återfylls med kalk med mera.

– Nordkalk måste undersöka tipparnas bärighet och vidta de åtgärder man finner lämpliga. Detta skall redovisas till oss senast 10 juni.

Används den tipp där olyckan inträffade?

– Nej, där har arbetet legat nere sedan olyckan. Platschefen sa vid mitt första besök att ”ni behöver inte förbjuda fortsatt arbete här, vi gör det själva”.

Vilka rutiner anser ni behöver ändras, utöver att göra nödvändiga riskbedömningar?

– Det har inte funnits skriftliga rutiner, man har jobbat enligt gamla sedvänjor. Men det behövs ju exempelvis skriftliga instruktioner till förarna.

Arbetsmiljöverkets utredning av olyckan fortsätter. Man inväntar bland annat företagets egen utredning av varför olyckan inträffade.

Dessutom pågår polisens förundersökning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.