Industriarbetarnas tidning

Stort intresse för Teknikcollege

21 maj, 2007

Skrivet av

Ansökningarna strömmar in. Sedan Örebro blev först att certifieras har ytterligare fem regioner godkänts. Allt fler vill få den eftertraktade Teknikcollege-stämpeln.

– Det är en stjärna i boken, ett mått på kvalitet. Det är viktigt när man konkurrerar om eleverna, säger Hans Pettersson vid Hallstahammars kommun.

Bergslagen, där Hallstahammar ligger, är senast ut av de sex regioner som hittills har certifierats för Teknikcollege. Två gymnasieskolor i regionen har blivit godkända. Kantzowska skolan är en av dem. Här började man redan för fem år sedan att se över sitt industriprogram.

– Vi insåg att vi själva aldrig kan hänga med i den tekniska utvecklingen, berättar Hans Pettersson.

Istället inledde de ett samarbete med 15 industriföretag på orten. I dag har eleverna mycket kontakt med företagen där de praktiserar, sommarjobbar och lär sig att använda den senaste tekniken.

På Finnveden Bulten AB i Hallstahammar tillverkas fästelement till fordonsindustrin. Birgitta Ramström är HR-specialist och uppskattar samarbetet med Kantzowska skolan.

– Det är en bra satsning. Företagen får rätt kompetens och har möjlighet att knyta till sig eleverna för framtiden.

Hon hoppas att diskussionerna om ett breddat samarbete blir verklighet, så att även teknik- och elprogrammen certifieras.

Tullängsskolan i Örebro har redan varit Teknikcollege i ett helt läsår. Förändringen av industriprogrammet har tagit flera år. Än så länge märker eleverna ingen större skillnad, men till hösten blir det annorlunda. Då tas de schemalagda lektionerna bort och byts ut mot sammanhängande dagar, berättar rektor Ken Dahlberg.

– Snuttifieringen är borta. Det blir mer som att gå till ett arbete, där eleverna jobbar även om inte läraren finns på plats. Det är en anpassning till arbetslivet.

Samarbetet med företagen har fungerat bra. Nästa utmaning är samordningen mellan skolorna i regionen. Det är meningen att skolorna ska ha utbyte av varandra så att eleverna kan ta del av det varje skola är bäst på.

– Samordningen måste bli bättre. Man måste frilägga tid på läsåret då eleverna kan byta skola utan att missa delar av undervisningen, säger Ken Dahlberg.

Sammanlagt följer tretton gymnasieskolor i sex regioner de tio kriterier som ett Teknikcollege måste uppfylla. Näst på tur står Fyrbodal (Trollhättan) och Södertörn (Södertälje), berättar Josefine Larsson på IF Metall.

FAKTA: Teknikcollege

Teknikcollege är ett samarbete mellan bland annat IF Metall, Teknikföretagen och Almega. Kommuner, företag och skolor i en region samverkar kring de industritekniska utbildningarna.

Utbildningarna ska vara kopplade till de regionala teknikföretagens profil och deras framtida behov. Företagen erbjuder arbetsplatspraktik och ofta även sommarjobb.

För att en region, och därefter skolorna, ska certifieras måste de uppfylla tio kriterier. Det ska bland annat finnas en regional styrgrupp, läromiljön ska vara verklighetsanpassad, maskiner och utrustning ska ha hög kvalitet och teoretiska och praktiska ämnen ska integreras.

Hittills har sex regioner certifierats: Örebro, Östergötland, Västra Mälardalen, Värmland, Västra Skåne och Bergslagen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.