Industriarbetarnas tidning

”Vi kommer att hålla ut”

9 maj, 2007

Skrivet av

Gruvarbetarna vill tillbaka till jobbet. Men förmiddagens samtal mellan IF Metall och Gruvornas Arbetsgivarförbund gav inte det svar de ville ha.

De strejkande gruvarbetarna går till jobbet som vanligt, men någon malm bryts inte. De hoppades att mötet mellan IF Metall och Gruvornas Arbetsgivarförbund (Gaf) skulle resultera i att LKAB tog upp de lokala löneförhandlingarna igen. Än så länge är beskedet negativt. Men gruvarbetarnas beslutsamhet har inte mattats av.

Ari Kultama har jobbat som lastare i Kirunagruvan sedan tolv år. Den här veckan har han ledigt och har inte varit i gruvan, men han träffar arbetskamraterna ute på stan och pratar om situationen.

– Folk är skitförbannade. Det finns en frustration, i alla fall bland oss som jobbar under jord. Vi har halkat efter i lön och så har det varit i fyra-fem år. Nu går företaget jävligt bra och vi tänkte att nu är det vår tur, säger Ari Kultama.

När LKAB gjorde om lönesystemet för några år sedan gynnades de som jobbar ovan jord framför de som jobbar nere i gruvan. Tidigare var det i gruvan man hade högst lön, men nu har de anställda i till exempel kontrollrummen gått om.

När Ari Kultama lastar malm gör han det 900 meter under markytan. Han tycker inte att LKAB ger dem en lön som motsvarar riskerna de utsätts för.

– Ju längre ner i berget vi jobbar, desto större blir spänningarna i berget. Det är mindre ras nästan dagligen nu.

LKAB har registrerat namnen på alla som deltar i den olagliga strejken och talar om att stämma dem inför Arbetsdomstolen. Men Ari Kultama tror inte att det får någon att ge upp.

– Ingen viker sig. Ska alla få sparken? Det går ju inte, då är det kört för LKAB. Vi kommer hålla ut.

I ett kontrollrum vid Kirunagruvan sitter anställda och väntar på att mötet mellan parterna ska avslutas. Vad de vill höra är att LKAB ska sätta sig vid förhandlingsbordet igen. Då går de tillbaka till jobbet direkt.

– Alla är eniga i det kravet, berättar Jonny Snell som är huvudskyddsombud under jord.

Skyddsombuden deltar inte i strejken utan jobbar vidare med att säkerställa arbetsplatsen. Allt är förberett för att verksamheten ska kunna startas upp så fort strejken är över.

Efter mötet mellan IF Metall och Gaf har LKAB bett om en frist för att ta ställning till om förhandlingarna ska återupptas igen, berättar Jonny Snell.

– Ingen vinner i en sådan här konflikt. Det viktiga är att komma igång igen, säger han.

Även i Malmberget står hela verksamheten stilla förutom skyddsarbetet.

– Vi är hela tiden ute och diskuterar och informerar, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson. Förhoppningarna är fortfarande att de lokala förhandlingarna ska återupptas. I det läget kommer arbetet i gång igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?