Industriarbetarnas tidning

Wanja vill vänta med champagnen

23 maj, 2007

Skrivet av STEPHEN LINDHOLM

– Generaladvokaten är på vår sida. Men vi väntar med att öppna champagnen. Djävulen sitter i detaljerna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin om yttrandet i Laval–målet.

Vid en välbesök presskonferens vid Europafackets kongress presenterade hon den första fackliga analysen om generaladvokatens yttrande.

Enligt Wanja Lundby–Wedin är det bra att det slås fast att strejk och andra fackliga stridsåtgärder inte strider mot EG–rätten, att det är tillåtet för Sverige att via kollektivavtal tillämpa utstationeringsdirektivet, som handlar om vilka rättigheter arbetskraft har som arbetar i ett annat land, samt att den svenska lagen Lex Britannia inte strider mot EG–rätten.

– Det negativa är att yttrandet talar om proportionalitet när det gäller rätten till stridsåtgärder. Vi vet inte vad detta kan innebära. I värsta fall skulle varje facklig stridsåtgärd, för att kräva kollektivavtal med ett utländskt företag, kunna hamna i EG-domstolen för avgörande. Det verkar inte rimligt, säger Wanja Lundby–Wedin.

Hon hoppas att EG–domstolen i sin dom i höst kommer att ta bort förbehållen om proportionalitet.

TCO:s ordförande Sture Nordh är oroad över att Svenskt Näringsliv nu tar generaladvokatens yttrande till förevändning för att hävda att proportionalitet ska gälla alla fackliga konflikter, även mot svenska arbetsgivare.

– Vi måste med kraft förhindra att proportionalitet bakvägen förs in i den svenska arbetsrätten, säger Sture Nordh.

Den enda som är mycket nöjd med yttrandet är SACO:s ordförande Anna Ekström. Hon vill ha en proportionalitetsregel.

– Jag tolkar generaladvokatens yttrande som att fackliga stridsåtgärder är tillåtna så länge de inte syftar till att stänga utländsk arbetskraft ute. Det är väldigt bra, säger hon.

Wanja Lundby–Wedin är irriterad över Anna Ekströms yttrande:

– Hur kan hon gå ut med ett sådant här uttalande i ett läge när det är viktigt att de fackliga organisationerna håller ihop? Jag är ytterst förvånad, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.