Industriarbetarnas tidning

2[ ]460 kronor till tvätteriarbetarna

15 juni, 2007

Skrivet av ÅKE LIF

Tvätteriarbetarna kommer att få en lönehöjning på i genomsnitt 2 460 kronor under den treåriga avtalsperioden, enligt vad Dagens Arbete erfar. Det innebär ett kraftigt lyft för den lågt avlönade branschen.

Avtalet, som skrevs under i onsdags, beskriver en löneutveckling på 10,2 procent, lika med industriavtalet. Därtill kommer att det ska göras en lokal satsning på att skapa lokala lönesystem, som ska ge mer till arbetarna.

Att det finns reda pengar att fördela lokalt står klart. Däremot har inga summor nämnts i de första kommentarerna kring avtalet.

Men enligt vad Dagens Arbete erfar finns det en uppgörelse om storleken på en pott som ska fördelas lokalt. IF Metall och arbetsgivarsidan, Industri- och Kemigruppen, är överens om hur detta ska ske.

– Många arbetsplatser saknar lönesystem, säger Kenneth Strandh, ansvarig för tvättavtalet på IF Metall. Nu har vi gjort upp att en pott vid två tillfällen under avtalsperioden ska fördelas i lokala lönesystem.

Att det skulle röra sig om en total genomsnittshöjning på 2 460 kronor kan inte Kenneth Strandh bekräfta.

– Några summor vill jag absolut inte kommentera. Det får de lokala förhandlingarna utvisa. Skulle utfallet hamna på den nivå du nämner är vi naturligtvis mycket nöjda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.