Industriarbetarnas tidning

Allvarligast skador inom industrin

11 juni, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

De som arbetar inom träindustri, på verkstad eller i gruva är de som löper störst risk att drabbas av allvarliga olycksfall som leder till invaliditet.

Trots att de allvarliga arbetsolyckorna fortsätter att minska skadas fortfarande 14 personer så svårt varje arbetsdag att de får bestående men.

Sverige har världens säkraste arbetsplatser. Antalet olyckor är bara en tredjedel av vad som inträffar på arbetsplatser i övriga Europa.

Men varje år inträffar cirka 30 000 arbetsskador och av dem leder 3 500 till invaliditet, visar en rapport från Afa Försäkring.

Poliser löper störst risk att drabbas av allvarliga arbetsolyckor eller sjukdom på jobbet, men de yrkesgrupper som löper störst risk att få invalidiserande skador finns i trä- och metallindustrin, gruv- och bergarbetare, stenhuggare, jord- och skogsbruk.

Män drabbas oftast av maskinolyckor, fallolyckor är vanligast bland kvinnor.

De senaste tre åren har de allvarliga arbetsolyckorna och de långa sjukfallen minskat. Den dominerande sjukskrivningsorsaken är sjukdomar i skelett och i rörelseorganen. Bland kvinnor under 45 är mentala diagnoser nästan en lika vanlig sjukskrivningsorsak.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.