Industriarbetarnas tidning

Avtal för SSAB-anställda dröjer

26 juni, 2007

Skrivet av

Först efter sommaren blir de lokala löneavtalen klara på SSAB. Avtalen på företagets tre anläggningar ska bli mer lika varandra, och det har dragit ut på tiden.

SSAB räknar med att spara in på administrationen genom att ha samma avtal för sina anställda i Luleå, Oxelösund och Borlänge. För att harmonisera avtalen krävs justeringar på flera punkter, bland annat veckovila, dygnsvila, flextid och skiftbyte.

Ett enhetligt avtal på alla orter är värt 400 kronor per anställd, anser SSAB. Den summan erbjöds de anställda i extra lönepåslag utöver de 780 kronor som det centrala avtalet ger.

Tidigare i juni röstade medlemmarna i Oxelösund och Borlänge ja till förslaget, men i Luleå blev det nej.

– Det var bland annat nivån, de tyckte att det var för lite pengar, säger Tomas Karlsson på verkstadsklubben i Luleå.

Men det var även förändringar av arbetstidsbanken och arbetstiderna för dagtidspersonalen som väckte frågor i Luleå.

För att kunna gå vidare med de lokala förhandlingarna har klubben ändå sagt ja till det så kallade harmoniseringsavtalet. De punkter i avtalet som medlemmarna var tveksamma till tas i stället upp i de lokala förhandlingarna. Extra lönepåslag är en av punkterna.

– Industrin går oerhört bra, så kraven är högre. Vi har nästan aldrig fått några påslag utöver de centrala, säger Tomas Karlsson.

Men de anställda får vänta till i början av september innan de har ett bud att ta ställning till. Även i Oxelösund får medlemmarna ge sig till tåls. Men i Borlänge är vice ordförande Conny Carlsson mer hoppfull.

– Jag hoppas att vi hinner få med de nya lönerna på julilönen.

Här röstade medlemmarna ja till harmoniseringsförslaget och tyckte att lönenivån var bra, berättar Conny Carlsson.

– Jämför man 1 180 kronor med 470 kronor, som vi fick förra året, så är det rätt okej. Men i relation till företagets vinster är det ju inte mycket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.