Industriarbetarnas tidning

Facket på sommarfestivaler

28 juni, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Solidaritet och kamp för mänskliga värden är gemensamma nämnare för två festivaler som facket är med och arrangerar de kommande helgerna.

Rättvisefestivalen i Katrineholm drar igång på lördag med sambatåg, sång- och dansuppträdanden av bland annat kurdiska och latinamerikanska grupper, försäljning av mat och dryck, en uppvisning i capoeira (brasiliansk kampsport), trollkarl och clowner.

– På scenen ska vi blanda proffs och amatörer, berättar en av initiativtagarna, Geraldo Vergara från Rättvisegreuppen på IF Metall i Mellersta Sörmland.

Alternativfestivalen i Norrköping arrangeras i Folkets park helgen efter (5–6 juli) och har proggen som tema.

Pugh Rogefeldt, Dag Vag, Nordman och Py Bäckman blandas med äldre proggare, som Träd, Gräs och Stenar och moderna proggare, som Stefan Sundström.

LO är en av tre huvudsponsorer.

– Vi finns på området med ett tält, där vi informerar om vår verksamhet och har en del aktiviteter, berättar Jan Andersson, studieorganisatör för Grafikerna i Östergötland.

Förutom musik och facklig information bjuder festivalen i Norrköping på naturbehandlingar, afrikansk matlagningskurs, kurser i stressbehandling, teambuilding, rytmik, dans, trumspel och voodoo (!).

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen