Industriarbetarnas tidning

”Företagen är fega och passiva”

4 juni, 2007

Skrivet av

”Skrämmande.”
Så kommenterar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven Dagens Arbetes granskning som visar att företagen hellre ger pengar till aktieägarna än till investeringar.

– Det verkar som vi gått från en tid då företagen var aktiva industribyggare till en tid då företagen är fega och passiva.

De höga aktieutdelningarna är mycket oroande för framtiden, enligt Löfven.– Framtiden beror på hur vi satsar i dag. Om passiva och fega ägare inte vet vad de ska göra med vinsterna mer än att dela ut dem, då blir resultatet girighet och spekulation. – Det är ett dåligt sätt att möta framtiden, säger Löfven.

Girighet och spekulationslusta frestar vissa företag till att bete sig ”på gränsen till det kriminella”. Han tänker närmast på tradinghärvan på fondkommissionären Carnegie.– Den härvan äger rum i ett klimat som präglas av sprängfyllda kassakistor och girighet.

– Och det är ett klimat som riskerar vår framtid.

Stefan Löfven tycker att Astra Zeneca är ute på fel väg när koncernen, enligt Dagens Arbetes granskning, på fem år delat ut tre gånger mer än vad man investerat för. – Mycket har gått fel i det företaget. Därför borde man ha lagt mer resurser på forskning och utveckling.

Men företaget hävdar att de inte kan investera bara för investerandets skull. Man måste ha något att satsa på också. Stämmer inte det?

– Det är en fråga om vilja. Jag har svårt att se att de inte skulle behöva satsa mer på forskning och utveckling om de misslyckats med ett antal projekt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.