Industriarbetarnas tidning

Grafikerna stämmer tryckeri på 700 000 kronor

29 juni, 2007

Grafiska Fackförbundet stämmer Kungsbacka Graphic (tidigare Elanders) till Arbetsdomstolen och yrkar skadestånd på sammanlagt 700 000 kronor.

Anledningen är att Elanders i oktober förra året varslade ett skyddsombud om uppsägning ”av personliga skäl” och stängde av honom från arbetet med omedelbar verkan. Varslet om uppsägning ändrades så småningom till omplacering.

Det är för att såväl lokala som centrala förhandlingar inte lett någonstans som Grafiska Fackförbundet (GF) nu stämmer arbetsgivaren till Arbetsdomstolen (AD).

Stämningen omfattar flera punkter. Den första är att Kunsbacka Graphic ska ge tillbaka skyddsombudet hans gamla arbete. Därefter följer skadeståndskrav för brott mot kollektivavtalet, mot lagen om anställningsskydd, mot medbestämmandelagen och mot förtroendemannalagen på olika sätt.

– Att först varsla skyddsombudet om uppsägning av personliga skäl och dessutom stänga av honom för att sedan omplacera honom till ett betydligt mindre kvalificerat arbete har skett för att få skyddsombudet att säga upp sig själv, säger Grafikernas juridiska ombud Anneli Ohlsson-Anderbjörk från LO-TCO Rättsskydd.

För att få göra en omplacering som motiveras med personliga skäl och innebär försämrade arbetstider och sämre arbetsuppgifter krävs godtagbara skäl, konstateras i stämningsansökan.

– Eftersom bolaget inte presenterat några sådana skäl är omplaceringen ett brott mot kollektivavtalet, menar Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

I stämningsansökan konstateras vidare att såväl omplaceringen som avstängningen utgör disciplinära bestraffningar. En sådan bestraffningsform förutsätter enligt 62 § i medbestämmandelagen att det finns regler om detta i kollektivavtalet. Men detta saknas i Grafikernas kollektivavtal. Omplaceringen och avstängningen strider därför mot medbestämmandelagen.

– Eftersom skyddsombudet genom avstängningen hindrades från att utföra sitt arbete som facklig förtroendeman är avstängningen ett brott mot förtroendemannalagen, understryker Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Skyddsombudet är helt sjukskriven sedan 7 december 2006. Enligt Grafikerna beror detta på bolagets agerande mot honom varför man yrkar ersättningen med mellanskillnaden mellan lön och sjuklön under tiden.

Kungsbacka Graphics ägare och vd Leif Axelsson vill inte kommentera händelserna och stämningen:

– Jag vill inte sköta några förhandlingar via massmedierna. Detta gäller en enskild person, och att för förhandlingar i massmedierna är inte bra för den personliga integriteten, säger han.

När Dagens Arbete talar med skyddsombudet – som inte vill framträda med sitt eget namn – har han just blivit sjukskriven till september.

– Frågan borde inte ha behövt drivas så här långt, men tydligen har det gått prestige i detta. Jag tror heller inte man förstått allvaret i att jag är skyddsombud.

Det dröjer innan frågan är avgjord. Normalt tar det ett år från stämning tills dom faller.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.