Industriarbetarnas tidning

IF Metall kan tvingas släppa a-kassan

27 juni, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

– Frågan är hur länge vi som fackliga organisationer kan ta ansvar för arbetslöshetsförsäkringen?
Det säger IF Metalls andre vice förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar till de nya a-kassereglerna.

Anders Ferbe (bilden) anser att det är ”ohyggligt” viktigt att hålla samman fack och a-kassa, men konstaterar samtidigt att smärtgränsen snart kan vara nådd.

– Vi tvingas ta ansvar för en försäkring där trycket mot de arbetslösa blir allt hårdare samtidigt som försäkringen faller samman.

Vid årsskiftet höjdes avgiften för a-kassan samtidigt som lönetaket sänktes. IF Metalls egna beräkningar visar att över hälften av deras medlemmar slår i taket. Det betyder att de får ut mindre än 80 procent av sin lön i a-kassa om de blir arbetslösa.

Vid månadsskiftet sker nästa förändring. Ersättningsperioden blir kortare och kraven på de arbetslösa ökar.

– Människorna piskas till att söka sig till dubbelarbete och låglöneyrken, säger Anders Ferbe.

Även handläggarna på a-kassorna får det tuffare. De ska polisanmäla fuskare, ställa hårdare krav på att arbetslösa flyttar till orter där jobb finns och göra en allmänt hårdare granskning av de arbetslösa.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om ökade hot mot handläggarna sedan de nya reglerna infördes vid årsskiftet. I Trollhättan utrustas a-kassan med överfallslarm, efter att förtvivlade och arga medlemmar uppträtt hotfullt mot handläggarna.

Sedan avgiften till a-kassan höjdes kraftigt vid årsskiftet har tusentals personer lämnat a-kassorna och därmed också facket. Men hela samhället förlorar på förändringarna i arbetsmarknadspolitiken, befarar Anders Ferbe.

– Det är obegripligt hur regeringen kan föra en sådan här politik. De satsar ingenting på aktiva arbetsmarknadsåtgärder. Sveriges konkurrenskraft blir sämre när kompetensutvecklingen försämras.

Han efterlyser större satsningar på omställningsavtalet och snabba insatser med utbildningar för att slippa situtioner som den i Eskilstuna. Där försöker de lokala företagen rekrytera CNC-operatörer från Tyskland, eftersom arbetsgivarna inte tycker att arbetskraften i kommunen är tillräckligt kompetent.

– All erfarenhet visar att ju fortare man sätter in åtgärder desto fortare kommer folk ut på arbetsmarknaden igen.

Från månadsskiftet försvinner möjligheten att få en extra a-kasseperiod. En effekt av de nya hårdare reglerna är att den öppna arbetslösheten sjunker, utan antalet arbetslösa egentligen blir färre.

– Det finns förmodligen med i regeringens kalkyl, säger Anders Ferbe.
Men han tror inte att arbetsmarknadsministern och regeringen förstår hur den dyrare och försämrade a-kassan slår mot enskilda individer.

– Det ringer folk till oss som säger att de inte har råd att betala de extra 250 kronorna i a-kasseavgift. De vet att det är fel att gå ur a-kassan, men vad ska de göra? Den sista hundralappen, det är den som kan avgöra vilken mat man kan ställa på bordet.

FAKTA Förändringarna i a-kassan den andra juli
Möjligheten att begränsa arbetssökandet till det egna yrket och närområdet de första 100 dagarna slopas.Ersättningsperioden begränsas till 300 dagar. Det är inte längre möjligt att få en förlängning. Föräldrar med barn under 18 år kan dock få ytterligare 150 dagar.Aktivitetsgarantin ersätts av en jobb- och utvecklingsgaranti med 65 procent i ersättning.
De första förändringarna genomfördes i januari och i mars. Ytterligare förändringar sker i oktober. Läs mer på IF Metalls hemsida.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]