Industriarbetarnas tidning

Många missar försäkringspengar

25 juni, 2007

Skrivet av

Många anställda har dålig koll på vilka avtalsförsäkringar de omfattas av.
– Varje år går förtidspensionerade miste om 800 miljoner kronor, säger Lars Baltzari, stabschef på Afa Försäkring.

De flesta anställda täcks via sitt kollektivavtal av försäkringar som kompletterar de svenska socialförsäkringarna. Men kunskapen om vilket skydd man har är låg. Det visar en rapport från Finansdepartementets Expertgrupp för studier i samhällsekonomi (ESS).

Enligt rapporten är det så många som 25 till 30 procent av de som har sjukpenning som inte tar ut den ersättning de har rätt till via avtalsförsäkringen. Och mellan 15 och 40 procent av de som har sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension) utnyttjar inte sin avtalsförsäkring.

Troligtivs känner de inte till att avtalsförsäkringarna finns och söker därför inte ersättning, tror rapportförfattarna.

Utöver avtalsförsäkringarna kan anställda teckna ytterligare gruppförsäkringar och helt privata försäkringar.

– Det kan vara ganska tricksigt för medlemmarna att sätta sig in i försäkringarna. Men då gäller det att vi från fackligt håll kan hjälpa till, säger Erica Selander, ansvarig för avtalsförsäkringarna på Grafiska Förbundet.

I varje avdelning och på flera grafiska arbetsplatser finns förtroendevalda försäkringsrådgivare. De kan svara på frågor om försäkringarna och informera om vad man har rätt till. Grafikerna har nyligen bildat ett försäkringsråd, som ska jobba för att informationen om försäkringarna når ut hela vägen till medlemmarna.

Enligt Lars Baltzari, stabschef på Afa Försäkring, är det många som dröjer länge med att anmäla sin sjukdom eller skada.

– Tittar vi på historiska data så uppskattar vi att 25 000 försäkrade ännu inte har hört av sig, trots att de har rätt till ersättning.

– Man kan anmäla hur lång tid efter som helst. Det finns de som anmäler tio år efter att de har insjuknat. Då har man rätt att få ersättningen retroaktivt, säger Lars Baltzari.

Fakta om avtalsförsäkringarna

Avtalsförsäkringarna administreras av Afa Försäkring. Försäkringarna ger en extra ersättning vid sjukdom, arbetsbrist, dödsfall och arbetsskada.

Alla arbetsplatser som har kollektivavtal omfattas av försäkringarna.

Privatanställda arbetare omfattas i regel av följande försäkringar:
AGS – ger ersättning till den som är sjukskriven eller har beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning (förtidspension).TFA – ger ersättning vid arbetsskada, både under sjukdomstiden och vid bestående invaliditet.AGB – ger ersättning till den som förlorar jobbet på grund av arbetsbrist.TGL – vid dödsfall betalas ett engångsbelopp ut till efterlevande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?