Industriarbetarnas tidning

Obligatorisk a-kassa inom två år

29 juni, 2007

Skrivet av

Sedan avgiften höjdes vid årsskiftet har närmare en kvarts miljon människor lämnat a-kassorna. Nu tillsätter regeringen en utredning för att införa en obligatorisk a-kassa.

Den före detta domaren Sören Öman har fått uppraget att utreda hur en obligatorisk a-kassa ska bli verklighet. I dag står närmare en miljon förvärvsarbetare utan inkomstförsäkring och det är allt för många människor, menar arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m).

– Behovet av ett gott ekonomiskt skydd vid arbetslöshet gäller alla på arbetsmarknaden, säger Sven-Otto Littorin (bilden) i ett pressmeddelande i dag.

Regeringen vill att dagens enskilda a-kassor ska finnas kvar även i framtiden. Det är ett väl fungerande system vars fördelar bör tas till vara, skriver regeringen i sitt uppdrag till utredaren. Den nya obligatoriska inkomstförsäkringen ska finnas bakom de enskilda a-kassorna och fungera som ett komplement för dem som inte är med i någon a-kassa.

Utredaren Sören Öman har nu flera knepiga frågor att svara på. Regeringen vill ha förslag på vilka som ska omfattas av försäkringen, det vill säga vilka kvalificeringsvillkor som ska gälla. Ska deltidsarbetande, långtidssjukskrivna och föräldralediga betala full avgift? Sören Öman ska också se över hur avgifterna bäst ska betalas – via skatten eller genom a-kassorna.

Peter Schönefeld är kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) och han ser bland annat föreningsfriheten som en svårighet.

– Med dagens system så är frågan vilka som har rätt att tillhöra a-kassan. Med en obligatorisk försäkring måste man veta vilka som har rätt att stå utanför, och hur man ska kontrollera det.

Han hade helst sett att utredningen tillsattes parlamentariskt, det vill säga med representanter från alla riksdagspartier.

– Det hade gett utredningen en större trovärdighet och styrka.

Utredningen ska vara klar den 30 september 2008. Men redan till det kommande årsskiftet vill regeringen ha svar på vilka lagförändringar som krävs för att kunna införa en obligatorisk försäkring. Senast den 1 juli 2009 vill regeringen att den obligatoriska a-kassan blir verklighet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.