Industriarbetarnas tidning

Skånskan satsar med ny tryckpress

26 juni, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Skånska Dagbladet vill skaffa en ny tryckpress för 150–160 miljoner kronor, på egen hand eller tillsammans med danska Rotationen.
– Jag har fått klartecken från min styrelse att handla upp en ny egen press och det håller jag på med just nu, säger Skånska Dagbladets vd Richard Kling till tidningen Mediavärlden.

Richard Kling är på semester och inte anträffbar när Dagens Arbete söker honom, men Krister Ljungkvist, klubbordförande för grafikerna på Skånska Dagbladet och ledamot i tidningens styrelse, säger:

– Ingenting är bestämt, vi undersöker olika alternativ.

Bakgrunden till att Skånska Dagbladet nu funderar på att skaffa egen press är oenighet med den nuvarande samarbetspartnern Sydsvenska Dagbladet. Tidningarna samarbetar om annonser och det fanns även planer på att börja trycka tillsammans.

Men när förhandlingarna om ett nytt avtal inleddes hamnade parterna på kollisionskurs.

Som en tänkbar ny partner för Skånska Dagbladet nämns det danska tryckeriet Rotationen. I Rotationens moderna anläggning i Nyköbing trycks bland annat dagstidningar, tidskrifter och reklam.

Enligt Mediavärlden är tanken att Skånska Dagbladet och Rotationen skulle starta ett tryckeri i närheten av Malmö.

– Det skulle naturligtvis vara positivt för vår egen personal, säger Richard Kling.

Förhandlingarna mellan Skånska Dagbladet och Sydsvenskan fortsätter i höst. Det nuvarande avtalet mellan parterna löper ut 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.