Industriarbetarnas tidning

Svenska stål­arbetare i storaffär

7 juni, 2007

Skrivet av

Ståljätten Voestalpine köper in sig i Böhler-Uddeholm och skaffar sig aktiemajoritet. 1 400 anställda vid Uddeholm Tooling i Hagfors, Munkfors Strip Steel och Avesta Welding får därmed nya ägare.

Böhler-Uddeholm väntas bli ett dotterbolag till Voestalpine, ett av Europas största stålbolag med över 30 000 anställda.

För ett par veckor sedan var ett brittiskt riskkapital nära att ta över Böhler-Uddeholm. Men Voestalpine ryckte ut och säkrade aktiemajoriteten.

– Det är aldrig roligt att bli såld, man vet aldrig vad det blir för förändringar, säger Håkan Finnkvist, ordförande för 650 medlemmar i järnbruksklubben på Uddeholm Tooling i Hagfors (bilden).

– Men det är bättre att Voestalpine med sitt stålkunnande tar över i stället för en riskkapitalist utan någon erfarenhet från branschen.

– Hur affären påverkar oss är svårt att säga.

Håkan Finnkvist åker till Österrike i slutet av månaden för att delta i ett möte med EWC, det europeiska företagsrådet inom Böhler-Uddeholm.

– Då hoppas jag få veta mer.

Österrikiska Böhler, då ett helstatligt bolag, köpte Uddeholms stålrörelse 1991.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.