Industriarbetarnas tidning

”Vi vet inte vad företagen gör med pengarna”

25 juni, 2007

Skrivet av

Svensk industri investerar för lite. De låga investeringarna hotar den framtida tillväxten, enligt en analys från statliga innovationsverket Vinnova.

I dag går svensk ekonomi som tåget. Om Sverige även i framtiden ska kunna hävda sig som industrination krävs stora investeringar och ökad satsning på forskning- och utveckling. Men inget tyder på att så görs, enligt Vinnova-analysen.

– Den låga nivån på investeringarna i Sverige oroar, säger Göran Marklund på Vionnova.

Investeringarna och satsningarna på forskning- och utveckling är så svaga att en framtida hållbar tillväxt hotas, enligt Marklund.

– De investeringar som inte gjorts när konjunkturen vänder nedåt kommer knappast att göras inom överskådlig tid. När konjunkturen är svag blir det svårare att investera.

Investeringarna är knappast extremt låga, men anmärkningsvärt låga för att vara mitt i en högkonjunktur. Vart går då företagens pengar?

– Vi har funderat på det. Möjligtvis går en hel del till företagens anläggningar i andra länder.

– En annan tolkning är att företagens verksamhet består mer och mer av tjänster, som inte behöver så tunga investeringar.

– Men det är bara gissningar. Vi vet inte riktigt vad företagen gör med pengarna.

Dagens Arbete visade i dokumentet Ägarna knäcker svenska företag att allt fler företag delade ut mer till aktieägarna än vad de satsade i investeringar.

– Det kan också vara en del av förklaringen, säger Göran Marklund.Vinnovas analys bygger på uppgifter från Internationella industrigruppen där 200 svenska exportföretag ingår. Uppgifterna bildar underlag till den tillväxtbarometer verket gör med jämna mellanrum och som går att ta del av på www.tillvaxtbarometern.se.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.