Industriarbetarnas tidning

A-kassorna fortsätter tappa medlemmar

23 juli, 2007

Skrivet av

Mellan maj och juni i år lämnade 30 000 personer a-kassorna. Men olika kassor drabbas olika hårt. Pappers a-kassa har tappat 13 procent av sina medlemmar det senaste året.

Alla a-kassor fortsätter att tappa medlemmar. Det senaste året har nästan 300 000 personer lämnat a-kassorna. I snitt har varje kassa tappat åtta procent av sina medlemmar.

Men skillnaden mellan kassorna är stor. Nästan 3 000 personer har gått ur Pappers a-kassa sedan juni 2006. Det motsvarar 13 procent av medlemmarna.

Grafikernas a-kassa har tappat drygt tio procent av sina medlemmar det senaste året, medan IF Metalls a-kassa har förlorat sex procent.

Störst medlemstapp bland LO-förbunden har Hotell- och restauranganställdas a-kassa, där nästan 16 procent av medlemmarna har försvunnit.

Den största minskningen har skett efter årsskiftet, då regeringen genomförde sina första förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Då blev det bland annat dyrare att vara med i a-kassan, samtidigt som ersättningsnivån sänktes.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.