Industriarbetarnas tidning

Avtals­försäkring ökar statens kostnader

3 juli, 2007

Skrivet av

Avtalsförsäkringen som drygar ut sjukförsäkringen ökar den långa sjukfrånvaron och ger Försäkringskassan över 100 miljoner kronor i ökade kostnader. Det visar en ny rapport från IFAU.

Från och med 1998 kan kollektivavtalade sjukförsäkringar ge extra ersättning även efter sjukdag 90, utan att försäkringskassan sänker sin ersättning.

När de nya reglerna infördes fick bland annat kommunalanställda en ny avtalsförsäkring, som ger extra ersättning när de är sjukskrivna. Det ledde till ökad sjukfrånvaro skriver Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering (IFAU) i en ny rapport.

– Det var en ganska tydlig förändring. Det blev ett hopp i statistiken 1998 där de kommunalt anställda gick om de statligt anställda, säger Patrik Hesselius på IFAU, som har skrivit rapporten tillsammans med Malin Persson.

Avtalsförsäkringen är en överenskommelse mellan facken och arbetsgivarna. Men effekten blir kännbar för försäkringskassan. Den långa sjukfrånvaron (över 90 dagar) ökade med i snitt 4,7 dagar per person. För försäkringskassan innebar det en kostnadsökning på 102 miljoner kronor för de sjukfall som började under 1999.

– Det är två parter som har ingått ett avtal som påverkar en tredje part. De bär inte den fulla kostnaden för avtalet, säger Patrik Hesselius.

Men försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg har inga planer på att kräva någon förändring.

– Det är en del av den fria avtalsrätten. Om det ska leda till förändringar i det offentliga systemet är inte vår fråga.

Han är inte särskilt förvånad över rapportens resultat.

– Det är inte så sensationellt att högre ersättning ger högre sjukfrånvaro. Det tror jag vi hade en aning om tidigare också.

Rapporten omfattar bara de kommunalt anställda. Men även privatanställda arbetare (inom LO) fick en liknande försäkring.

– Man kan tänka sig att det finns en motsvarande effekt hos dem, säger Patrik Hesselius.

Men nivåerna på ersättningen är nödvändig, säger Renee Andersson, utredare på LO:s enhet för löner och välfärd.

– Ersättningsnivån i sjukförsäkringen bör ligga på 90 procent. Om inte det allmänna systemet kan erbjuda det så tecknar vi ett avtal för att komma upp i den nivån.

Rosalie Andersson på IF Metalls arbetsvillkorsenhet menar att kostnaden för försäkringen redan har betalats av medlemmarna i facken.

– Vi har avstått från lönedelar i avtalsrörelsen för att teckna den här försäkringen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.