Industriarbetarnas tidning

Bolidens förhandlingar nära sammanbrott

3 juli, 2007

Skrivet av

Gruvarbetarna har tröttnat på att Boliden inte går dem till mötes i förhandlingarna. Händer inget åker fackets förhandlare hem i kväll.
– Då lär gruvarbetarna reagera på något vis, säger Krister Lundgren, IF Metalls ordförande vid gruvan i Kristineberg.

De lokala avtalsförhandlingarna på Boliden har pågått sedan i våras. IF Metalls centrala gruvavtal blev klart i slutet av mars, men Bolidens gruvarbetare vill ha mer i sitt lokala avtal.

Men efter de senaste två dagarnas förhandlingar står parterna fortfarande långt från varandra.

– Det har inte hänt någonting. Nu är det nära att vi åker hem härifrån, så får de sköta det här bäst fan de vill, säger Krister Lundgren.

Utan lokalt avtal måste Bolidens anställda följa det centrala gruvavtalet, som ger i snitt 800 kronor i månaden per anställd. Dessutom är frågan om dygnsvilan inte reglerad. Det innebär att en anställd som har jobbat över och inte kan gå på nästa skift i tid riskerar att få löneavdrag.

– Gruvarbetarna lär reagera på något vis. De kanske börjar följa lagar och avtal och då är det inte säkert att produktionen blir vad den har varit, säger Krister Lundgren.

Parterna ska träffas igen under eftermiddagen.

Texten korrigerades 3 juli.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.