Industriarbetarnas tidning

Dödsolycka på Gunnebo

16 juli, 2007

Skrivet av

En man omkom i fredags sedan han föll tre meter från en ställning på Gunnebo i Junsele norr om Sundsvall. Fallolyckor hör till de vanligaste arbetsplatsolyckorna. Många gånger underskattas riskerna.

Mannen stod på en ställning tre meter över golvet och arbetade med en elkabel. Arbetskamraterna hittade honom liggande på golvet i fredags förmiddag, men såg inte hur han hamnade där. När ambulansen kom till platsen var mannen död.

Polisen och Arbetsmiljöverket utreder olyckan, men vet ännu inte om det är en fallolycka eller om något föremål har varit strömförande.

Enligt Gunnel Crona, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand, är fallolyckor en av de vanligaste dödsorsakerna ute på arbetsplatser. I Härnösands distrikt har två dödsolyckor inträffat hittills i år och båda misstänks vara fallolyckor.

– Man har inte respekt för höjder och ger sig inte tid att sätta upp räcken och skyddsutrustning, säger hon.

– På mer än två meters höjd är skaderisken väldigt stor.

Förra året orsakade fallolyckor totalt 13 dödsfall i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.