Industriarbetarnas tidning

Facket mobiliserar mot sverigedemokraterna

9 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

– Vi måste bli bättre på att bemöta sverigedemokraterna ute på arbetsplatserna. Arbetarrörelsens tidigare strategi att försöka tiga ihjäl dem fungerar inte längre.

Det sa IF Metalls andre vice ordförande Anders Ferbe vid seminariet ”Hur bemöter vi högerpopulismen”, som arrangerades av bland andra IF Metall och Pappers vid den pågående Almedalsveckan.

Nu drar IF Metall, Pappers och Seko i samarbete med Arenagruppen igång ett projekt i syfte att bemöta sverigedemokraterna på det lokala planet, ute på arbetsplatserna.

– Det är oerhört viktigt att våra förtroendevalda känner sig trygga i sina värderingar kring alla människors lika värde. Då kan vi kan stärka de goda krafterna och få fler agitatorer som vågar ta diskussionerna ute på arbetsplatserna, sa Ferbe.

Daniel Pohl, chefredaktör för tidningen Expo, som länge bevakat högerpopulister och då främst sverigedemokraterna, var kritisk emot dem som försöker idiotförklara partiets väljare:

– Dom är inga korkade människor som inte fattar bättre. Sverigedemokraternas väljare har gjort ett eget val och dom vet mycket väl vad dom röstat på. Därför måste dom bemötas med sakliga argument, menade Pohl.

Frilansskribenten Nisha Besara var tveksam till hur mycket debatt med sverigedemokraterna man ska ta:

– Man ger dom uppmärksamhet och debatten förs ofta på deras villkor, utan att man ifrågasätter deras bild av Sverige med en uppdelning i vi och dom, svenskar och invandrare.

– Ska man debattera med sverigedemokrater gäller det att inte fastna i deras sifferexercis om vad invandringen kostar. I stället måste debatten handla om ideologi, om alla människors lika värde, oavsett ursprung, menade Nisha Besara.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]