Industriarbetarnas tidning

Facket som riskkapitalist

12 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

– Facket ska satsa kapital i nya och ibland riskfyllda bolag därför att det ger oss insyn i verksamheten och leder till tillväxt som på sikt kan skapa nya jobb.
Det sa Hans Karlsson, vd i IF Metalls riskkapitalbolag Metallica, vid ett seminarium i anslutning till Almedalsveckan på torsdagen.

Många, bland andra LO:s chefsekonom Dan Andersson, pekade på riskerna med och oron för investeringar i riskkapitalbolag.

– Riskkapitalisterna framstår ibland som en hemlig klubb och bemöts ofta med misstro för att de är någon slags mellanhänder som tar en för stor del av vinsten. Det behövs en större öppenhet i branschen, kanske någon form av kod eller riktlinjer för hur verksamheten ska bedrivas, sa Dan Andersson.

Riskkapitalföreningens vd Tom Berggren replikerade:

– Facket och allmänheten är rädda för att vi tar för stora risker. De borde vara mycket mer rädda om vi inte investerade alls. Det är betydligt farligare för Sveriges framtid.

IF Metalls riskkapitalbolag Metallica startades 1998 och har investerat 220 miljoner kronor i olika industriella projekt.

– Vi är inte ute efter att rädda dödsdömda företag för att behålla sysselsättningen, utan vi investerar bara i nya bolag som utvecklar nya produkter. Och det ska vara etiskt riktiga och samhällsnyttiga produkter, säger Hans Karlsson.

Metallica har gått in i 18 olika bolag, många har gått omkull och lett till stora förluster.

– Det är ett stort vågspel att gå in i den här branschen. Men de två senaste åren har utvecklingen vänt och nu kan vi nog snart redovisa ett resultat på plus minus noll, säger Hans Karlsson.

Plus minus noll på 220 miljoner efter snart tio år, det hade alltså lönat sig betydligt bättre att investera i aktier eller obligationer?

– Jo, men då hade vi inte lärt oss en massa på vägen. Det fanns ett näringspolitiskt motiv för förbundet att gå in i den här branschen, för att vara med och se hur det går till, säger Hans Karlsson.

– Och jag har inte hört någon kritik från vare sig medlemmarna eller förbundsstyrelsen.

En investering som varit lyckad är den i medicinteknikföretaget Cella Vision, där Metallica investerat uppemot 30 miljoner, som nu börjar ge utdelning.

– Vi är mycket nöjda med samarbetet med Metallica. De har trott på oss från början och nu befinner vi oss en mycket positiv tillväxtfas, säger riskkapitalisten och Cella Visions styrelseordförande Lars Gutenbeck.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.