Industriarbetarnas tidning

Facket stämmer företag efter knivhot

6 juli, 2007

Skrivet av

En anställd vid Bus Care System i Älvsjö blev knivhotad av sin arbetsledare. Nu stämmer IF Metall via LO-TCO Rättsskydd företaget för att de brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.

Enligt den anställde mannen har arbetsledaren bett honom följa med utanför arbetsplatsen för att slåss. Mannen nekade och fortsatte med sitt jobb. Då ska arbetsledaren ha kommit upp bakom mannen med en kniv i handen och hotat honom till livet.

Mannen lämnade arbetsplatsen och mådde så dåligt att han inte ville gå tillbaka. Han blev sjukskriven och kontaktade sin ombudsman på IF Metall.

Mannen och arbetsledararen har bråkat tidigare. Under arbetspasset den aktuella kvällen var de oense om några arbetsuppgifter och arbetsledaren kontaktade driftschefen i Malmö.

Den anställde pratade också med driftschefen och berättade att han kände sig rädd för och hotad av arbetsledaren. Han ringde igen när han blivit knivhotad, men inte heller då agerade driftschefen, säger han.

Efter händelsen meddelade IF Metalls ombudsman företaget att den hotade mannen slutar sin anställning. I sin stämningsansökan menar LO-TCO Rättsskydd att arbetsledaren räknas som arbetsgivarens representant. Företagets agerande gör att den hotade mannen kan betraktas som uppsagd, trots att han självmant lämnade jobbet.

I stämningsansökan kräver LO-TCO Rättsskydd att den anställde mannen ska få ut sin intjänade semesterersättning samt ett skadestånd på 55 000 kronor för brott mot semesterlagen.

De kräver också att han ska få ett ekonomiskt skadestånd motsvarande lön och semesterersättning för varje månad som går från uppsägningen till dess han får ett nytt jobb. Dessutom kräver de ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor.

Arbetsledaren jobbade kvar på arbetsplatsen en stund efter händelsen, men lämnade sitt jobb i april. Enligt företaget tog de saken på allvar, men arbetsledaren blev inte omplacerad eftersom den andre mannen ändå blev sjukskriven direkt. Dessutom står ord mot ord.

Efter händelsen försökte företaget reda ut vad som hade hänt, men de inblandade har olika versioner. Även vittnenas uppgifter går isär. Ett vittne säger att en kniv har funnits med i bilden, medan det andra vittnet hävdar det motsatta.

Daniel Rosenfors vid Bus Care System tycker att facket har lyssnat bara på ena parten.

– Det är nästan förtal att säga att en person har knivhotat en annan om det inte finns bevis för vad som har hänt. Det här är en brottslig händelse som borde utredas av andra myndigheter.

Företaget menar att de inte har sagt upp den anställde. Tvärt om är han välkommen tillbaka.

– Vi har erbjudit mannen att komma tillbaka, men han nekar till den möjligheten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.