Industriarbetarnas tidning

GM stoppar affär med Scania

23 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Ledningen för GM Europa stoppar Saab Automobile från att utföra uppdrag åt Scania.

– Ett idiotiskt beslut, säger IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund till lokaltidningen TTELA.

Pressverkstaden på Saab Automobile tillverkar de karossplåtar som används till bilproduktionen i fabriken. Dessutom utförs vissa arbeten åt andra företag. Det är ett sätt att utnyttja kapaciteten bättre och förbättra lönsamheten.

Under den senaste tiden har de ansvariga för pressverkstaden fört diskussioner om att utföra arbeten åt lastbils- och busstillverkaren Scania. Enligt TTELA var parterna nära en uppgörelse när Saab Automobiles ägare GM Europa gick in och stoppade affären.

IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund bekräftar uppgifterna för TTELA och säger:

– Vi får ofta höra att vi måste bli mer lönsamma. Det här skulle bli ren förtjänst för oss. Jag tycker att beslutet är idiotiskt. Det verkar urdumt, helt enkelt.

GM Europas agerande kan ses som en signal om att pressverkstaden kan vara hotad när produktionen av Saab 9-3 och Saab 9-5 flyttas till Rüsselsheim om några år.

En nedläggning av pressverkstaden skulle i sin tur kunna tolkas som första steget mot en total avveckling av biltillverkningen i Trollhättan.

– Det är klart att man kan dra sådana slutsatser. Jag vill inte måla fan på väggen, men jag förstår att man blir orolig, kommenterar Paul Åkerlund.

Saab Automobiles informationsdirektör Eric Geers säger till TTELA att förhandlingar fortfarande pågår och att frågan ännu inte är avgjord.

Dagens Arbete har inte lyckats nå Paul Åkerlund och Eric Geers för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.