Industriarbetarnas tidning

”Gör det lättare gå med i facket”

9 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

– De olika LO-förbunden borde göra det lättare för ungdomar att gå med i facket. I dag är det ofta krångligt och alla hälsas inte välkomna, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin (bilden).

Det var vid ett seminarium i anslutning till den pågående Almedalsveckan i Visby, som LO-ordföranden gjorde sitt utspel, som kan ses som kritik mot fackförbunden för att de inte tillräckligt anstränger sig för att rekrytera ungdomar som medlemmar.

– Förbunden har olika regler. Man måste ha anställning ett visst antal månader för att kunna söka medlemsskap och många ungdomar får inte bli medlemmar för att de har för korta anställningar, sa Wanja Lundby-Wedin.

Som dagens arbetsmarknad ser ut, med många tillfälliga anställningar och korta vikariat, är det dags för fackföreningsrörelsen att tänka om och underlätta för ungdomar att bli medlemmar, menar LO:s ordförande:

– Det är många ungdomar som inte får bli medlemmar av olika skäl. Vi måste bli bättre på att rekrytera dem. Och eftersom den borgerliga regeringen för en politik som tvingar fram fler temporära anställningar och korta vikariat, blir detta allt viktigare i framtiden.

LO-ordföranden öppnade också för att facket bör ta hand om och hjälpa även anställda som inte är medlemmar.

– Vi bör ge ett rimligt stöd även till sådana som valt att stå utanför facket. Det kan vara ett sätt att undvika social dumping, för om allt fler väljer att inte vara medlemmar kan arbetsgivarna utnyttja situationen till att försämra villkoren på arbetsplatserna, säger Wanja Lundby-Wedin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.