Industriarbetarnas tidning

Hon förlorar 10 000 på nya a-kassereglerna

11 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Inga-Britta Pedersen är en av de första som hamnat i kläm sedan de nya reglerna i a-kassan trädde i kraft vid halvårsskiftet.

Hon förlorar en ny ersättningsperiod på 300 dagar och 10 000 kronor i ersättning för att hon följde a-kassans uppmaning och lämnade in sitt stämpelkort när det var fullt.

Den 19 juni i år tog Inga-Britta Pedersens 300 dagar i a-kassan slut. Hon var övertygad om att hon skulle få en förlängning på ytterligare 300 dagar, men eftersom det var en vecka kvar på hennes stämpelkort, och kassan normalt kräver att korten ska vara fulltecknade innan de skickas in, väntade hon med att lämna in kortet tills den andra juli.

Men då var det för sent.

Samma dag slopades nämligen möjligheten att få förlängd a-kassa.

Om Inga-Britta Pedersen brutit mot a-kassan regler och lämnat in sitt kort redan den 19 juni, hade hon förmodligen fått en ny period.

När hon nu plötsligt stod utan a-kassa blev det också ett glapp på nästan tre veckor innan hon fördes in i den nya jobb- och utvecklingsgarantin. Det gör att Inga-Britta Pedersen dessutom förlorar nästan 10 000 kronor i ersättning.

– Man blir chockad, jag förstår inte att de kan göra så här, säger hon.

Robert Bengtsson, ombudsman på avdelning 28 i Västra Skaraborg, lägger skulden på regeringen.

– Här har man forcerat en viktig förändring utan att vare sig informera vad som gäller eller införa övergångsregler – då får det sådana här konsekvenser, säger han.

Regeringen lämnade sitt förslag om de nya reglerna den 22 mars i år. Den 30 maj röstades förslaget igenom i riksdagen.

IAF (Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen), den myndighet som övervakar a-kassorna, var klara med sina föreskrifter fem dagar innan ändringarna trädde i kraft.

– Tiden från beslut till genomförande har varit mycket kort, säger Bo Lundgren, tillsynschef på IAF.

Den snabba hanteringen har gjort det svårt för handläggarna på a-kassorna att hinna sätta sig in i hur de nya reglerna fungerar. Få kände till att det inte gick att ta ett beslut om en ny ersättningsperiod efter halvårsskiftet.

– Vi visste inte att det saknades övergångsregler förrän några dagar innan den andra juli, säger Christina Pettersson, handläggare på IF Metalls a-kassa i Lidköping.

– Om vi hade vetat det och Inga-Britta Pedersen hade lämnat in ett ofullständigt kort veckan innan hade hon fått fortsatt ersättning.

För Inga-Britta Pedersen, som alltså följt alla regler, är det extra bittert att flera av hennes gamla arbetskamrater från Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping redan fått en extra period a-kassa.

När fabriken lades ner i december 2005 blev de arbetslösa direkt, medan Inga-Britta Pedersen ställde upp och jobbade ytterligare några veckor i fabriksbutiken.

Därför räckte hennes 300 dagar längre – och därför hamnade hon mitt i övergången mellan de gamla och de nya reglerna.

– Nu känns det som om jag straffas dubbelt, säger hon, dels för att jag gjorde min plikt och arbetade, dels för att jag följde a-kassan regler.

Robert Bengtsson har överklagat beslutet till IF Metalls centrala a-kassa. Åke Ljunggren, ansvarig för a-kassan, säger att den centrala kassan förmodligen kommer att göra samma bedömning som den lokala handläggaren.

– Inga-Britta Pedersen var en av de första som drabbades av de nya reglerna, men tyvärr är hon långt ifrån den sista, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.