Industriarbetarnas tidning

Johnsson kritisk mot arbetsgivarna

10 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

– LO:s samordning höll, medan arbetsgivarna misslyckades. Det är därför dom nu är så frustrerade, sa förre Metall-ordföranden Göran Johnsson lite provokativt vid Teknikföretagens Almedals-seminarium på tisdagen.

Teknikföretagen, som är den största arbetsgivarorganisationen på industrins område, anser att den svenska förhandlingsmodellen inte fungerat i årets avtalsrörelse. Industriavtalet hade inte tillåtits vara normen, utan i stället blivit ett golv för andras löneökningar.

– Det har helt enkelt blivit för dyra avtal. Nu riskerar vi att hamna i en ond spiral med löneinflation, höjda räntor och problem för företagen som minskar sysselsättningen, sa Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olov Stenqvist.

– Det har tidigare funnits en respekt för att industrin ska gå före och utgöra normen för övriga avtal. Den respekten är på väg att upphöra, hävdade Stenqvist.

Och Anders Weihe, Teknikföretagens chefsjurist, spädde på kritiken:

– Industriavtalet har hela tiden utsatts för hård facklig kritik och LO har konsekvent destabiliserat lönebildningen genom sina krav på samordning.

Men arbetsgivarna fick svar på tal från förre metallordföranden Göran Johnsson, en av männen bakom industriavtalet:

– Det är alltid frustrerande när man inte får som man vill och det fick inte arbetsgivarna den här gången. Samordningen på LO-sidan fungerade, men arbetsgivarna lyckades inte på sitt håll.

– Nivåerna på årets avtal är bra. Så när Teknikföretagen nu talar om ett haveri för den svenska modellen så är det på arbetsgivarsidan haveriet i så fall finns. Det är ett internt bekymmer inom Svenskt Näringsliv, sa Johnsson.

Och Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tyckte att Teknikföretagen överdrev oron kring årets avtalsrörelse:

– Jag tycker årets avtalsrörelse gått oerhört smidigt med tanke på att de fackliga organisationerna varit starkt provocerade av den borgerliga regeringens olika förslag och försämringar. Facket har tagit stort ansvar, medan Teknikföretagens utspel nu mest liknar gammal SAF-propaganda från Curt Nicolins dagar, dundrade Österberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?