Industriarbetarnas tidning

Klar försämring för arbetslösa

11 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

De som är arbetslösa har fått det klart sämre med den borgerliga regeringen. Den som haft en inkomst på 17 000 kronor i månaden och blivit arbetslös förlorar nu över tusen kronor i månaden på den lägre ersättningen från a-kassan.

Det framgår av en rapport som IF Metall presenterade vid ett Almedalsseminarium tillsammans med akademikerförbundet SRR på onsdagen.

Anna Gustafsson, glasbruksarbetare från Orrefors, vittnade om hur den borgerliga politiken slår ute i verkligheten:

– Jag möter dagligen arbetslösa som fått det betydligt sämre. Detta diskuteras flitigt ute på arbetsplatserna och vi frågar oss ”Vart är välfärden på väg?”

– Sverige går ju vansinnigt bra just nu. Varför måste regeringen då slå på dom som redan ligger, frågade Anna Gustafsson.

Enligt IF Metalls rapport ökar nu klyftorna mellan arbetande och arbetslösa snabbt. Av förbundets medlemmar som går på a-kassa är hela 60 procent underförsäkrade, alltså de får en ersättning lägre än 80 procent av sin tidigare inkomst.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven menar att då kan man inte längre tala om att arbetslöshetsförsäkringen är en inkomstbortfallsförsäkring:

– När mer än häften av de arbetslösa inte når upp till 80 procents ersättning börjar det mer likna ett grundtrygghetssystem.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen och talesman i sociala frågor, Johan Pehrson, försvarade den förda politiken:

– Det viktiga nu är att det skapas nya jobb. Tusentals människor går från utanförskap till ett arbete tack vare vår envisa satsning på arbetslinjen.

Men Johan Pehrson hävdade samtidigt att folkpartiet inte velat gå så hårt fram emot de arbetslösa som regeringen nu gjort:

– Vi ville hålla fast vid 80 procents ersättning och ett högre tak i a-kassan, men har fått ge vika för de andra partierna i regeringen.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven var mycket kritisk emot den förda regeringspolitiken:

– Regeringen klämmer åt dom som redan har det svårt. Den som tjänat 17 000 kronor i månaden och nu förlorar en dryg tusenlapp i ersättning, på vilket sätt blir det lättare för honom eller henne att få ett jobb?

– Regeringen tycks tro att folk går på a-kassa för att de vill det, när de i själva verket inte vill något hellre än att jobba. Sluta jaga de arbetslösa och sjuka och försök i stället åstadkomma ett system som gör att folk snabbare kan komma tillbaka i arbete, sa Löfven.

De nya reglerna som säger att en arbetslös från första dagen ska kunna tvingas ta ett jobb var som helst i landet fick mycken kritik vid seminariet:

– Det är klart att man ska ställa krav på de som är arbetslösa, men man kan inte ställa helt orimliga krav och tvinga folk att bryta upp från hem och familj på det här sättet. Man måste ha en rimlig tid för omställning, menade Stefan Löfven och Anna Gustafsson fyllde i:

– En sån åtgärd slår väldigt hårt mot de arbetslösa till exempel genom att det splittrar familjer. Var finns det ett jobb för mig som glasarbetare om jag blir arbetslös? Jag kan ju lära mig ett annat jobb, men då måste man satsa på utbildning i stället för att tvinga folk att omedelbart flytta, sa Anna Gustafsson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen