Industriarbetarnas tidning

Nya a-kassan ger 1 miljard mindre än beräknat

2 juli, 2007

Skrivet av

Massavhoppen från a-kassorna gör att staten får in en miljard mindre i finansieringsavgift än de räknat med. Samtidigt har a-kassorna miljonskulder till staten för avgifter som medlemmar inte har betalat.

På uppdrag av regeringen har Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen (IAF) analyserat effekterna av förändringarna av a-kassans regler.

De stora avhoppen från a-kassorna har lett till att intäkterna blir lägre än regeringen räknade med. Över en kvarts miljon medlemmar har lämnat a-kassorna sedan september 2006. Det är framför allt efter införandet av finansieringsavgiften (den höjda egenavgiften) vid årsskiftet som medlemmarna har gått ur. Om det fortsätter i samma takt beräknar IAF att staten får in knappt nio miljarder kronor i finansieringsavgift. Det ska jämföras med de tio miljarder som regeringen räknade med i budgeten.

För a-kassorna har hanteringen av finansieringsavgiften blivit en administrativ börda. Torbjörn Öhrnell, föreståndare för Grafikernas a-kassa har tidigare berättat för Dagens Arbete att hälften av kassans verksamhetsbudget på 12 miljoner kronor går åt till att hantera den nya avgiften.

Medlemmar som slutar betala avgiften till a-kassan, är enligt reglerna medlemmar under ytterligare tre månader. A-kassorna måste begära in avgifterna även för dessa månader. I dagsläget har a-kassorna en skuld till staten på 270 miljoner kronor för medlemmar som inte har betalat sina avgifter.

IAF har gett a-kassorna en frist till sista december. Då ska alla avgifter vara inbetalda.

Trots att intäkterna inte blir så stora som regeringen räknat med ger förändringarna av reglerna ett tillskott till statskassan. Förutom de nio miljarder som den nya finansieringsavgiften ger, kommer slopandet av studerandevillkoret, nya beräkningar av normalarbetstid och sänkt ersättningsnivå leda till besparingar på två miljarder kronor i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.