Industriarbetarnas tidning

Nya samtal LO – Svenskt Näringsliv?

10 juli, 2007

Skrivet av HANS LARSSON

Är det dags för en ny samförståndsanda mellan LO och Svenskt Näringsliv? Flera debattörer vid den pågående Almedalsveckan uppmanar parterna att sätta sig ner och diskutera ett antal stora frågor på arbetsmarknadens område.

– Jag har sagt till Urban Bäckström (Svenskt Näringslivs vd) att han borde ringa till Wanja (Lundby-Wedin, LO:s ordförande) lite oftare. Men än verkar det inte ha gett nåt resultat, säger förre Metall-ordföranden Göran Johnsson.

Och Medlingsinstitutets förre generaldirektör, Anders Lindström, vill också medla mellan parterna:

– Det finns ett antal frågor som LO och Svenskt Näringsliv borde sätta sig ner och diskutera. Det gäller till exempel reglerna för konfliktvarsel och sympatiåtgärder, säger Lindström.

Socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor, Sven-Erik Österberg, är inne på liknande tankegångar:

– Svenskt Näringsliv verkar just nu vilja springa till regeringen och få igenom sina förslag lagstiftningsvägen. Det är en mycket dålig modell. I stället borde dom sätta sig ner och diskutera med LO. Det är så vi av tradition löst problem på arbetsmarknaden, säger Österberg.

Men när LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker möttes i en debatt i Visby på tisdagen, verkade det långt till något samförstånd.

– Ni säger att ni gillar den svenska modellen med kollektivavtal, men ni står inte upp för detta när det blåser, till exempel i Vaxholm eller kring salladsbaren i Göteborg, sa LO-ordföranden.

Jan-Peter Duker hyllade kollektivavtalen, men ansåg att facket i några fall gått alldeles för långt:

– Den svenska modellen med kollektivavtal är ett överlägset sätt att reglera förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Men facket har fått för stor makt och kan med olika åtgärder åsamka företagen stora skador.

– När det gäller till exempel salladsbaren i Göteborg eller Plymouth-bröderna i Småland har facket begått övergrepp, hävdade Duker.

Ett uttalande som fick Wanja Lundby-Wedin att gå i taket:

– Facket har gjort det självklara. Vi kämpar för löntagarnas bästa och då ska kollektivavtal finnas på alla arbetsplatser. Man kan inte som Svenskt Näringsliv säga att man är för kollektivavtal, men samtidigt acceptera att företag står utanför, sa LO-ordföranden, som dock till sist i debatten sträckte ut handen till Jan-Peter Duker:

– Vi måste försöka hitta en ny samtalsmodell. Det är vi som parter som ska diskutera och finna lösningar på dom här frågorna, annars riskerar vi få lagstiftning och det är inte bra för någon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.