Industriarbetarnas tidning

Nytt förslag hotar rättssäkerheten

26 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Rättssäkerheten blir sämre och facket får mindre inflytande i Arbetsdomstolen. Det kan bli följden av ett nytt förslag från Arbetsmarknadsdepartementet.

I förslaget – som grävts fram av tidningen Lag & Avtal – föreslår tjänstemännen på Arbetsmarknadsdepartementet att nästan alla ärenden som överklagas från tingsrätt till Arbetsdomstolen (AD) först ska prövas av jurister.

Ett sådant här prövningstillstånd innebär att juristerna sållar ärendena innan de går vidare till domstolen.
bild
– Det innebär naturligtvis sämre rättssäkerhet, eftersom många fall bara kommer att prövas i en instans, säger Kurt Junesjö (bilden), arbetsrättsexpert som tidigare arbetat för LO-TCO Rättsskydd.

Stellan Gärde, jurist på LO-TCO Rättsskydd, håller med Junesjö. Han menar också att förslaget kan leda till lokal domstolspraxis, det vill säga att folk får olika domar beroende på i vilken tingsrätt de döms.

– Skulle det ske, och folk tappar tron på rättsprocessen, då är det en katastrof, säger han.

Om ett företag har kollektivavtal och de anställda är med i facket brukar en tvist först behandlas i en lokal förhandling, sedan central förhandling och slutligen – om parterna inte är överens – i AD.

Men i de fall där den anställde inte är med i facket och/eller arbetsgivaren saknar kollektivavtal hamnar tvisten som regel först i tingsrätten.

Knappt hälften av de mål som i dag kommer till AD har tidigare varit i tingsrätten. I åtta av tio fall kommer domstolen fram till samma sak som tingsrätten.

Enligt förslaget från Arbetsmarknadsdepartementet skulle en sållning av ärendena göra AD:s arbete snabbare och mer effektivt.

För att ännu snabbare kunna avgöra vilka fall som ska gå vidare till domstolen vill tjänstemännen på departementet låta tre jurister sköta sållningen. I dag består AD förutom jurister även av ledamöter utsedda av bland annat LO och Svenskt Näringsliv.

– Det är inte säkert att juristerna och fackets ledamöter har samma syn på vilka ärenden som är intressanta och bör gå vidare till AD, säger Kurt Junesjö.

– I så fall kan det här förslaget leda till att viktiga fackliga frågor inte tas upp i högre instans.

Förslaget om prövningstillstånd är en s k departementspromemoria (ett internt förslag). Skrivelsen går inom kort ut på remiss. Därefter väntas arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin presentera en proposition. Enligt Lag & Avtal kan de nya reglerna träda i kraft tidigast om något år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.