Industriarbetarnas tidning

Över 7000 jobb bort från Astra Zeneca

26 juli, 2007

Skrivet av

Astra Zeneca kapar ytterligare i sina kostnader och nu kommer besked om nya neddragningar. Totalt ska 7 600 av koncernens 70 000 anställda bort.

Tidigare har Astra Zeneca meddelat att 3 000 jobb ska försvinna under en treårsperiod, varav 1 300 i Södertälje. I samband med den senaste kvartalsrapporten presenterades nya åtgärdsprogram, som innebär att ytterligare 4 600 tjänster försvinner.

Hur många anställda i Sverige som omfattas av neddragningarna kan inte Astra Zenecas pressansvarige Staffan Ternby svara på i dag. Men det rör sig inte om ytterligare besparingar i produktionen. Nu är det bland annat försäljning, marknadsföring samt forskning och utveckling som ses över.

Astra Zeneca redovisar en vinst för andra kvartalet i år på drygt 13 miljarder kronor, men dagens resultat har inte så stor betydelse för företagets framtida planering, säger Staffan Ternby.

– Det ställs hårdare krav för att få läkemedel godkända. Det är svårt att forska fram nya läkemedel. Vi har haft några misslyckanden och om några år kommer vi ha ett gap. Vi måste anpassa kostymen efter den verkligheten.

Besparingarna på forskning och utveckling handlar inte om att dra ner på forskningen, utan om effektivisering, fortsätter Ternby.

Dagens Arbete har sökt, men inte nått IF Metalls klubb på Astra Zeneca i Södertälje för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.