Industriarbetarnas tidning

Små a-kassor kan få problem att överleva

16 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Vissa mindre a-kassor kan få problem att överleva till följd av förändringarna i a-kassesystemet, rapporterar Dagens Eko.

Bland annat Sveriges Fiskares a-kassa och de Teaterverksammas a-kassa är oroliga. Även farmacitjänstemännens a-kassa, med drygt 5 000 medlemmar, är djupt oroad.

– För det första att fackförbunden ska få kalla fötter och inte vilja ha sin egen a-kassa längre. Det är ett jättestort hot. Sedan att medlemmarna inte vill ha oss och regeringen vill inte heller ha oss, säger Birgitta Widing, föreståndare för farmaceuternas a-kassa till Dagens Eko.

Sedan riksdagen sa ja till regeringens nya a-kasseregler för drygt ett halvt år sedan har avgiften till kassorna höjts kraftigt, ersättningen sänkts och tiden som man kan få ersättning kortats.

De nya reglerna har gjort att drygt en kvarts miljon svenskar valt att lämna a-kassan. Dessutom har de inneburit ökade administrativa kostnader för kassorna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.