Industriarbetarnas tidning

Småföretagen vill ha kollektivavtal

9 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

De flesta svenska småföretag vill behålla kollektivavtalen, men de vill själva avgöra om det ska teckna avtal eller inte.

Det visar en ny undersökning som organisationen Företagarna låtit Sifo göra bland 4 000 svenska småföretag.

Undersökningen visar att småföretagen är missnöjda med mycket runt kollektivavtalen, men att de idag inte ser något annat, bättre system.

I de flesta branscher anser knappt hälften av de tillfrågade att kollektivavtalet trots allt är ett stöd för verksamheten. Runt en tredjedel anser att avtalen är ett ”begränsat problem” och under tio procent anser att avtalen är ett ”stort problem”.

Mest negativa till kollektivavtal är arbetsgivarna inom byggbranschen.

Högt upp på önskelistan över saker som småföretagen vill förändra står turordningsreglerna. Trots att det redan idag finns möjlighet att göra undantag från turordningen svarar tre fjärdedelar av de tillfrågade att grundregeln ska vara att de som gör mest nytta ska få stanna. Bara tio procent stödjer den nuvarande principen ”först in, sist ut”.

Att facket får tvinga fram avtal genom till exempel blockad, tycker tre fjärdedelar av de tillfrågade är fel. Knappt var fjärde ansåg att de hade tvingats att skriva under ett kollektivavtal efterpåtryckningar från facket. Inom byggsektorn var den siffran 40 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.