Industriarbetarnas tidning

Storföretag smiter från skatten

30 juli, 2007

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Internationella storföretag smiter från skatten i Sverige. Det hävdar dagens sommarvärd i P1, Peter Rost, som tidigare var marknadschef på läkemedelsföretagen Pharmacia, Pfizer och Wyath i USA.

– Om storföretagen betalade vad de ska betala skulle vi vanliga medborgare kunna få vår skatt sänkt med 10-20 procent, säger Peter Rost i telefon från USA.

Skattesmitningen sker med hjälp av så kallade transferpriser. Det kan gå till på följande sätt:

Fabriken som tillverkar varan finns på Irland, som har mycket lägre bolagsskatt än Sverige. När produkten säljs till dotterbolaget i Sverige – som sedan säljer den till oss konsumenter – sätter det irländska bolaget ett mycket högt pris, långt över tillverkningskostnaden och en rimlig vinst.

Genom att det irländska bolaget tar ut ett överpris på varan äts all vinst i Sverige upp. Den hamnar i stället i Irland, där alltså skatten är mycket lägre.

Det finns riktlinjer inom OECD som säger att bolagen ska sätta priset som om de var två helt skilda företag. Men i praktiken görs alltså inte detta, enligt Peter Rost.

– Det handlar om rent bedrägeri, säger han, och tillägger att alla multiinternationella företag gör på det här sättet.

– De vältrar över hela skattebördan på oss enskilda skattebetalare.

På Skatteverket är man medveten om att internationella företag använder transferpriser för att flytta vinster från Sverige till länder med lägre skatter. Enligt Jan Mattsson, sektionschef på Skatteverkets utlandsavdelning, handlar det om miljardbelopp som undanhålls svenska staten.

– Men det är svårt att bevisa att företagen sätter felaktiga priser, säger Jan Mattsson till Dagens Eko. Han tror att hanteringen pågår inom många multinationella företag.

Peter Rost är hård i sin kritik av den svenska skattemyndigheten:

– I Tyskland och USA jagar man bolagen, men i Sverige, där skattemyndigheten jagar alla medborgare, struntar man i storföretagen.

– Det är ett sätt för myndigheten att göra det lätt för sig, det är ju svårare att kontrollera företag än oss enskilda.

Från och med i år har lagen skärpts så att företagen måste lämna in dokumentation till Skatteverket om hur de har beräknat priserna. Men även med den nya lagen är det svårt att bevisa att företag har anpassat priser för att flytta vinsten.

– Det är ju svårt att tränga in i stora multinationella företags prissättning, vad som styr och vad som påverkar, säger Jan Mattsson till Ekot.

Just nu pågår ett arbete inom EU-kommissionen med att ta fram ett förslag om en gemensam bolagsskatt inom EU. Ett sådant gemensamt system skulle innebära att en koncern beskattas på sin totala vinst inom EU, istället för att varje dotterbolag beskattas var för sig i sina respektive länder.

– Det skulle göra att problemet med internprissättning försvinner, säger Krister Andersson, expert på skattefrågor på Svenskt Näringsliv, till Ekot.

Fotnot:

Svenskamerikanen Peter Rost fick år 2005 sparken av Pfizer. Han stämde bolaget för att ha sagt upp honom när han berättade för Pfizer om olagliga affärsmetoder på Pfizers dotterbolag Pharmacia.

Förra året publicerades hans bok Sjuka Pengar, som handlar om läkemedelsindustrins affärer.

Läs mer av och om Peter Rost.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.